Σάββατο 6 Μαΐου 2017

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ


Πρόγραμμα δράσης ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης



Από την συνέντευξη ΤύπουΑπό την συνέντευξη Τύπου

To πρόγραμμα δράσης για το επόμενο χρονικό διάστημα παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Παρασκευή οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Μαγνησίας.

Συγκεκριμένα καλούν τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση των εργαζομένων ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, στις 7 Μάη, στις 10 π.μ. στη διασταύρωση Ιωλκού με την Ερμού. Θα συμμετάσχουν επίσης στην πανελλαδική απεργία στις 17 Μάη ή όποτε κατατεθούν τα μέτρα στη Βουλή, ενώ θα προχωρήσουν σε περιοδείες και εξορμήσεις ενημέρωσης.

Την Παρασκευή 26 Μάη θα πραγματοποιηθεί Πανσυνταξιουχική Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Βόλου στις 11 π.μ. με τη συμμετοχή και των αντιπροσώπων από τη ΣΕΑ, ενώ στις 13 Ιούνη θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.


Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης είναι το εξής:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει την “ελάφρυνση” του ελληνικού χρέους και τη μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων για να εξασφαλίσει πρόσθετη κρατική στήριξη στους μονοπωλιακούς ομίλους, αλλά για το λαό είναι δεδομένη η συνέχιση και η κλιμάκωση των σκληρών μέτρων. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ποιους εξυπηρετεί η κυβέρνηση είναι τα περιβόητα “αντίμετρα”, τα οποία εκτός από κάποια ψίχουλα για την πιο ακραία φτώχεια θα αφορούν τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Μάλιστα έχουν ως βασική τους προϋπόθεση ότι ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Για να δούμε συγκεκριμένα τα μέτρα και “αντίμετρα” που προβάλλει η συγκυβέρνηση, βαφτίζοντας “το κρέας ψάρι” που είναι πρωταρχικός στόχος της κυβερνητικής προπαγάνδισης για να αποδεχτεί ο ελληνικός λαός τις θυσίες του χωρίς καμία αντίδραση.

Συγκεκριμένα:

- Το 2018 νέο “μαχαίρι” στα κοινωνικά επιδόματα. Θα εφαρμοστούν μέτρα ύψους 447 εκατ. ευρώ με μείωση των επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών. Κατά 58 εκατ. ευρώ θα μειωθεί το επίδομα θέρμανσης και θα καταργηθεί η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες με σοβαρή φορολογική επιβάρυνση που ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ.

- Από 1.1.2019 στις συντάξεις θα μειωθεί έως και 18% η προσωπική διαφορά και θα πληγούν περισσότεροι από 900.000 συνταξιούχοι με απώλειες που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάσουν τα 300 ευρώ το μήνα.

Τριπλό χτύπημα στις καταβαλλόμενες συντάξεις!

Μειώσεις έως και 18% και περικοπή μέχρι και δύο συντάξεων το χρόνο σε όσους συνταξιούχους συνταξιοδοτήθηκαν πριν την ψήφιση του νόμου-λαιμητόμου 4387/2016.

Η κατάληξη των αντιλαϊκών παζαριών κυβέρνησης και κουαρτέτου ήρθε να επικυρώσει τα νέα δυσβάσταχτα χτυπήματα που φέρνουν στους συνταξιούχους, επιπρόσθετα σε όσα έχουν υποστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η νέα αυτή επίθεση μεταφράζεται σε περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις τουλάχιστον κατά 1,8 δισ. ευρώ (1% ΑΕΠ) για κάθε χρόνο από το 2019 και οδηγεί σε νέες μειώσεις μέχρι και 18% στις συντάξεις που λαμβάνουν οι σημερινοί συνταξιούχοι. Σύμφωνα μάλιστα με την κυβέρνηση, η μεσοσταθμική μείωση στις συντάξεις (η μείωση κατά μέσο όρο δηλαδή) θα φτάσει στο 9%, γεγονός που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο θα κοπεί πάνω από μία σύνταξη το χρόνο από τους συνταξιούχους.

Περικοπή “προσωπικής διαφοράς”, μείωση αφορολόγητου και πρόβλεψη για νέα μείωση επικουρικών.

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι του Προκρούστη μπαίνει η λεγόμενη προσωπική διαφορά, δηλαδή το ποσό που, σύμφωνα με τους προηγούμενους κάλπικους ισχυρισμούς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα συνεχιζόταν να καταβάλλεται σε όσους είναι ήδη συνταξιούχοι, για να καλύψει τη διαφορά ανάμεσα στη σύνταξή τους και τη νέα χαμηλότερη σύνταξη που προκύπτει από τον επανυπολογισμό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Μόλις ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου αυτού, η "προσωπική διαφορά" καταργείται για τη μεγάλη πλειοψηφία των νυν συνταξιούχων, με τη συμφωνία κυβέρνησης και κουαρτέτου που προβλέπει ότι η συνολική μείωση μπορεί να φτάσει μέχρι και το 18% της σύνταξης που λαμβάνει σήμερα ο συνταξιούχος.

Δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία των “προσωπικών διαφορών” θα καταργηθεί, ενώ μόνο στις περιπτώσεις που η περικοπή αυτή οδηγεί σε μειώσεις άνω του 18% του συνολικού ποσού της σύνταξης, θα διατηρηθεί ένα ποσό.

Για παράδειγμα, αν η καταβαλλόμενη σύνταξη σήμερα είναι 800 ευρώ και με τον επανυπολογισμό η νέα σύνταξη διαμορφώνεται στα 660 ευρώ, η “προσωπική διαφορά” ανέρχεται στα 140 ευρώ και θα περικοπεί ολόκληρη, καθώς το ποσό της μείωσης αντιστοιχεί στο 17,5% της συνολικής σύνταξης.

Αντίστοιχα, στην περίπτωση που η καταβαλλόμενη σύνταξη σήμερα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ και η νέα σύνταξη μετά τον επανυπολογισμό της διαμορφώνεται στα 800 ευρώ, τότε η περικοπή θα φτάσει τα 180 ευρώ (18% της συνολικής σύνταξης) και θα “σωθούν” μόλις 20 ευρώ από την “προσωπική διαφορά”.
Στην περίπτωση, μάλιστα, που οι περικοπές στις κύριες συντάξεις, δηλαδή το τσεκούρι στην προσωπική διαφορά, "δεν αποδώσουν" 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να κόψει ξανά και από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, τις οποίες είχε περικόψει και το προηγούμενο καλοκαίρι.
- Από 1.1.2020 θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο στα 5.861 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα και ο φορολογούμενος που δεν πλήρωνε φόρο λόγω αφορολόγητου θα πληρώσει πλέον πάνω από 600 ευρώ φόρο. Η μείωση του αφορολόγητου θα πλήξει και τους χαμηλοσυνταξιούχους με μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές πάνω από 490 ευρώ. Συνταξιούχος με 655 ευρώ το μήνα, που σήμερα καλύπτεται από το αφορολόγητο όριο, θα πληρώσει σχεδόν 450 ευρώ φόρο.

Κατά συνέπεια, η συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου χτυπά από τρεις πλευρές τους συνταξιούχους: Καταργεί ή περικόπτει την “προσωπική διαφορά” στις κύριες συντάξεις, μέχρι το 18% του συνολικού ποσού της κύριας σύνταξης. Αφαιρεί περίπου μία ακόμα σύνταξη μέσω της μείωσης του αφορολόγητου. Και ταυτόχρονα ανοίγει δρόμο για νέες περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις.
Εκτός τις μειώσεις στις συντάξεις και του αφορολόγητου ορίου, προχωρεί και σε:
Εργασιακά: Διατηρούνται όλες οι νομοθετικές προβλέψεις των μνημονίων τουλάχιστον μέχρι το 2018 που σημαίνει ότι κυριαρχούν οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις με απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Ομαδικές απολύσεις: Διευκολύνεται η μαζική απόλυση εργαζομένων με την κατάργηση της υποχρεωτικής Υπουργικής Απόφασης για την έγκρισή τους.
Συμβασιούχοι: Νέα μείωση του αριθμού των εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου για να φτάσει από 49.448 το 2016 σε 49.104 το 2017 και σε 48.420 το 2019.

ΔΕΗ: Πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και του 17% της εταιρείας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Κυριακάτικη αργία: Άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές για πέντε από τέσσερις μήνες και ένταξη της Αττικής στις τουριστικές περιοχές.

Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα: Η συμφωνία προβλέπει ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων.

Φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις τα "αντίμετρα" και όχι στους συνταξιούχους!
Τα αποκαλούμενα αντίμετρα θα εφαρμοστούν από το 2019 εφόσον έχει ξεπεραστεί κατά 0,2% ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα. Δηλαδή με στόχο 3,5% του ΑΕΠ να επιτευχθεί 3,7% του ΑΕΠ.

Σε αυτή την περίπτωση θα προκύψουν σημαντικές φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις καθώς ο φορολογικός συντελεστής από 29% θα πέσει στο 26% το 2019. Το κενό στα φορολογικά έσοδα θα κληθεί να πληρώσει ο λαός. Επιπλέον στις επιχειρήσεις θα μοιραστούν φτηνά και επιδοτούμενα χέρια εργασίας με προγράμματα "ενεργητικών πολιτικών" ύψους έως και 260 εκατ. ευρώ.

Για το χαμηλό φορολογικό συντελεστή φυσικών προσώπων προβλέπεται μείωση από το 22% στο 20%, που ωστόσο δεν έχει πρακτική αξία αφού θα έχει μειωθεί δραστικά το αφορολόγητο όριο. Π.χ. ο μισθωτός που είχε ετήσιο εισόδημα 8.600 ευρώ και δεν πλήρωνε φόρο αφού τόσο είναι και το αφορολόγητο, με τη μείωση του ορίου στα 5.600 θα πληρώσει φόρο για 3.000 ευρώ δηλαδή 600 ευρώ φόρο με συντελεστή 20%!

Ας δούμε ακόμα ένα παράδειγμα: Η κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει (μέχρι και να μηδενίσει για ορισμένες κατηγορίες) την εισφορά των συνταξιούχων στα φάρμακα.

Τι κρύβει; Ότι με το 3ο μνημόνιο η εισφορά των συνταξιούχων για τον κλάδο Υγείας αυξήθηκε από το 4% στο 6% στην κύρια σύνταξη, ενώ για πρώτη φορά επιβλήθηκε χαράτσι 6% για την Υγεία και στις επικουρικές συντάξεις!

Δεν λέει, επίσης, ότι η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων (άρα και των συνταξιούχων) στη φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε από το 9% το 2009 στο 30% το 2015. Πρόκειται για στοιχεία που φανερώνουν ότι οι συνταξιούχοι όλων των κατηγοριών έχουν ήδη χρυσοπληρώσει (και θα συνεχίσουν να πληρώνουν) την όποια μείωση τους κάνει η κυβέρνηση, την ίδια ώρα μάλιστα που ετοιμάζεται να τους αρπάζει στο διηνεκές 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον των περικοπών που έχει κάνει έως τώρα.

Για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται ο επανασχεδιασμός του χαρατσιού, που ωστόσο θα πρέπει να αποφέρει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017.

Στα "αντίμετρα" η κυβέρνηση εντάσσει τα κοινωνικά επιδόματα που αφού μειώσει τους δικαιούχους θα τα αυξήσει κάπως και εφόσον δεν έχουν ενσωματωθεί στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης. Επίσης προβλέπονται σχολικά γεύματα και μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου