Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Οι περικοπές στις συντάξεις...Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχειρεί η «Αυγή» για το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος των συνταξιούχων και τη λεηλασία των συντάξεων. Σε άρθρο της και με αλχημείες του τύπου «τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι...», ισχυρίζεται ότι οι μεγάλες μειώσεις έγιναν από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε μόλις το 5% των περικοπών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις χαντάκωσαν τις συντάξεις. Οι απώλειες των συνταξιούχων από τις παρεμβάσεις τους ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ. Μόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε εξίσου αποτελεσματικός συνεχιστής της κατεδάφισης του Ασφαλιστικού.
Μέσα σε δύο χρόνια οι νόμοι που ψήφισε και μόνο μέχρι το 2021, θα αφαιρέσουν από τους συνταξιούχους κοντά στα 20 δισ. ευρώ! Και επειδή ακριβώς προστέθηκαν πάνω στις προηγούμενες περικοπές, το αποτέλεσμά τους είναι ακόμα πιο επώδυνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θίγει τους πιο φτωχούς συνταξιούχους, όπως βέβαια και η κατάργηση των κατώτερων ορίων στις συντάξεις, που επίσης χτυπά τους πιο αδύναμους.
Το κύριο, βέβαια, δεν είναι μόνο το ύψος των περικοπών που επέβαλε ο καθένας. Αυτό που πρέπει να απασχολήσει εργαζόμενους και συνταξιούχους είναι ο λόγος για τον οποίο επιβλήθηκαν αυτές οι περικοπές. Ολες οι «μεταρρυθμίσεις» υπηρετούν τη βαθμιαία απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από το κόστος που συνεπάγεται η Κοινωνική Ασφάλιση, που δεν είναι μόνο συντάξεις, αλλά και Πρόνοια και Υγεία. Στόχος είναι να γίνει ατομική υπόθεση η Ασφάλιση, ώστε από τη μια να αυξάνει η κερδοφορία του κεφαλαίου και από την άλλη το κράτος να μεριμνά μόνο για τις ελάχιστες παροχές, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος «δημοσιονομικός χώρος» για νέα προνόμια στο κεφάλαιο. Σ' αυτόν τον καθοριστικό για την ανάπτυξη στόχο συναντιούνται ο ΣΥΡΙΖΑ με τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, όσο κι αν η «Αυγή» προσπαθεί με σοφίσματα να το κρύψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου