Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Συνέντευξη του Δήμου Κουμπούρη, προέδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ


Την Τρίτη 4 Απρίλη, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις πραγματοποιούν παναττική συνταξιουχική συγκέντρωση, στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο Αθήνας). Για την κινητοποίηση αυτή, την πείρα από την αγωνιστική δραστηριότητα του προηγούμενου διαστήματος, τον χαρακτήρα των νέων χτυπημάτων στις συντάξεις και την απάντηση του συνταξιουχικού κινήματος, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

***
 
-- Οπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές νέες θανατηφόρες περικοπές στις συντάξεις. Πώς επηρεάζουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα τους συνταξιούχους;

-- Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και δανειστές, με νέες περικοπές στις συντάξεις μας, επιβολή βαριάς φορολογίας, αυτόματους «κόφτες», έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα καταστρεπτικά μέτρα που τσάκισαν κυριολεκτικά τη ζωή μας, αποτελούν συνέχειά τους. Ολα αυτά έχουν μετατρέψει τις συντάξεις μας, κύριες και επικουρικές - που είναι πληρωμένες από εμάς σε όλο τον εργασιακό βίο και δεν τις χρωστάμε σε κανένα δανειστή - σε προνοιακά βοηθήματα. Από τα ασφαλιστικά μας ταμεία λεηλατήθηκαν αποθεματικά πολλών δισεκατομμυρίων, κουρεύτηκαν για λογαριασμό των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων. Η Υγεία γίνεται κερδοφόρα επιχείρηση, αντιμετωπίζουμε τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, κρεβάτια. Αυξήθηκαν οι κρατήσεις μας για την Υγεία και Υγεία ουσιαστικά δεν έχουμε. Από τη λίστα των φαρμάκων έχουν αφαιρεθεί αρκετά, όπως και ιατρικές εξετάσεις. Πολλές κοινωνικές παροχές έχουν καταργηθεί...-- Γιατί, τελικά, δεν «έκλεισε οριστικά» το Ασφαλιστικό με τα προηγούμενα μέτρα, όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση;

-- Το Ασφαλιστικό δεν «έκλεισε» και δεν «κλείνει οριστικά», γιατί όλες οι αντιλαϊκές αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και όλες που λαμβάνονται και τώρα, είναι απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν στοχεύουν μόνο στην αφαίρεση κάποιων αποδοχών, αλλά στη συνολική κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και την ιδιωτικοποίησή της. Ετσι υπηρετούνται οι ανάγκες του κεφαλαίου, το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης και η προσπάθεια να στηρίξουν την καπιταλιστική ανάπτυξη: Με την κατάργηση όλων των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Με λίγα λόγια, τα κέρδη των λίγων προϋποθέτουν τη δυστυχία των πολλών, αυτών που παράγουν με το μόχθο τους όλο τον πλούτο στην κοινωνία.

-- Κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων οργανώνει στις 4 Απρίλη παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση. Ποιο είναι το περιεχόμενο αυτής της κινητοποίησης και ποια είναι η πείρα από τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του προηγούμενου διαστήματος;

-- Πραγματοποιούμε την παναττική συγκέντρωσή μας ως συνέχεια μιας σταθερής και αδιάκοπης αγωνιστικής δράσης του συνταξιουχικού κινήματος, στον ίδιο δρόμο με το ταξικό εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που χειροτερεύουν τη ζωή μας, όπως και όλης της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, γιατί είναι πληρωμένο από το μόχθο και τον αγώνα μιας ζωής μέσα στα εργοστάσια, τα γιαπιά, τα μικρομάγαζα, τα χωράφια. Δεν μας το χάρισε κανένας, δεν το χρωστάμε σε κανέναν. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας τις περικοπές. Ο,τι μας έχει αφαιρεθεί, θα το διεκδικήσουμε μέχρι τέλους.

Σε αυτή τη βάση, συνεχίζουμε τον αγώνα με την παναττική συγκέντρωση, παίρνουμε μέρος στις 7 Απρίλη στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Δίνουμε μαζικά τη μάχη ενάντια στη νέα θανατηφόρα συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Διεκδικούμε την απόδοση στο ακέραιο των κύριων και επικουρικών συντάξεών μας, του ΕΚΑΣ, των μερισμάτων. Την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης, τις παροχές στη δημόσια Υγεία και ό,τι άλλο μας έχει αφαιρεθεί. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών, φορομπηχτικών νόμων. Ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι αγώνες μας μέχρι σήμερα είναι μια παρακαταθήκη για το συνταξιουχικό αλλά και για το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Καταφέραμε να αποκρούσουμε ορισμένα αντεργατικά μέτρα, να εμποδίσουμε άλλα. Η πάλη, όμως, για συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής απαιτεί και από τους συνταξιούχους ακόμα πιο μαζική, ακόμα πιο αποφασιστική συμμετοχή στον αγώνα, άνοδο της συμμετοχής στα σωματεία τους, απαιτεί ο θυμός και η αγανάκτηση που νιώθουν απ' τα όσα έχουν υποστεί, να μετατραπεί σε οργανωμένη, αγωνιστική δράση.

Βαδίζοντας σταθερά σε αυτό το δρόμο από κοινού με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να πιστέψουμε βαθιά ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε και εμείς και τα παιδιά μας καλύτερα. Το άδικο και εκμεταλλευτικό σύστημα δεν είναι ανίκητο. Αυτά θέλουμε να αλλάξουμε μέσα από τη δράση μας, αυτή είναι η απάντηση στη λογική της απάθειας, του φόβου και στην καταστρεπτική λογική ότι «δεν γίνεται τίποτε».

-- Με ποιο κριτήριο έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο αιτημάτων σας για αναπλήρωση όλων των απωλειών στις συντάξεις και πώς απαντάτε σε όσα λένε κυβέρνηση, δανειστές και διάφορα επιτελεία ότι «χωρίς τα μέτρα θα καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα», ότι αυτά που ζητάτε «δεν τα αντέχει η οικονομία»;

-- Το κριτήριο των «αιτημάτων» που προσπαθούν να επιβάλουν οι κυβερνήσεις είναι αυτό που απαιτεί το κεφάλαιο: Κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, απελευθέρωση ωραρίων, δραστική μείωση των συντάξεων, περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης κ.ά. Αυτό το πλαίσιο υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, την καπιταλιστική ανάπτυξη που είναι υπεύθυνη για την καπιταλιστική κρίση. Αυτό το πλαίσιο γίνεται ουσιαστικά αποδεκτό από τις συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η δική μας λογική και τα κριτήρια διεκδίκησης είναι στον αντίποδα αυτής της επιδίωξης. Ξεκινάει από την εκπλήρωση των πραγματικών αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας με βάση τον πλούτο που σήμερα παράγει. Οι συνταξιούχοι ως εργαζόμενοι έχουν παράξει τεράστιο πλούτο. Οπως, όμως, μας τον καταλήστευε το κεφάλαιο όσο ήμασταν εργαζόμενοι, έτσι μας τον παίρνει και τώρα που είμαστε συνταξιούχοι, βάζοντας στο χέρι τα αποθεματικά των Ταμείων με... δανεικά κι αγύριστα, ρημάζοντάς τα με τα «κουρέματα» για τη σωτηρία των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων.

Ας σκεφτεί κανείς πόσο καλύτερα μπορούμε να ζήσουμε, οι απόμαχοι της δουλειάς, οι εργαζόμενοι και ο λαός, αν αυτός ο πλούτος εκπλήρωνε τις ανάγκες αυτών που τον παράγουν. Σε αυτή τη βάση διαμορφώνεται το διεκδικητικό μας πλαίσιο, αυτό τον πλούτο διεκδικούμε μέσα από τους αγώνες και τη δράση μας.

-- Με ιδιαίτερη προβολή από διάφορα μέσα ενημέρωσης, το λεγόμενο «Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων» εμφανίστηκε να καταγγέλλει την οικονομική ενίσχυση των συνταξιουχικών οργανώσεων. Πώς το σχολιάζετε και πόσο τυχαία θεωρείτε αυτήν την παρέμβαση και τη μεγάλη προβολή της;

-- Το συνταξιουχικό κίνημα στην πατρίδα μας έχει ιστορία 75 χρόνων, με αγώνες και δράση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Πριν δύο περίπου χρόνια εμφανίστηκε το λεγόμενο «Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων», δημιουργώντας πράγματι πολλά ερωτήματα στους συνταξιούχους για το λόγο της ίδρυσής του, από τη στιγμή που το συνταξιουχικό κίνημα αποτελεί μια σταθερή αγωνιστική δύναμη. Εντύπωση, επίσης, δημιούργησε η μεγάλη προβολή του από μια σειρά ΜΜΕ.
Ολα αυτά καθόλου τυχαία δεν είναι. Αποδείχνεται απ' όλη τη δράση του ότι αυτό το μόρφωμα στήθηκε για να παίξει ρόλο δούρειου ίππου μέσα στο αγωνιστικό συνταξιουχικό κίνημα. Στήθηκε από γνωστά στελέχη του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, που όταν ήταν στο συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων, από τις θέσεις που κατείχαν υπηρέτησαν πιστά τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και έρχονται τώρα στο συνταξιουχικό κίνημα να παίξουν τον ίδιο ρόλο.

Αυτό φαίνεται από τη στάση του, πέραν των άλλων, στη ρύθμιση που πρόσφατα έγινε για την οικονομική ενίσχυση των συνταξιουχικών συνδικάτων.
Είναι γνωστό ότι όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργαζομένων και συνταξιούχων, έπαιρναν και συνεχίζουν, με διάφορες νομοθετικές διατάξεις, εδώ και δεκαετίες, οικονομική ενίσχυση. Τα χρήματα αυτά παρακρατούνται από τις δικές τους αποδοχές, για τα μεν εργατικά σωματεία μέσω της Εργατικής Εστίας, τώρα μέσω του ΟΑΕΔ, για τις δε συνταξιουχικές οργανώσεις μέσω των συντάξεών τους και πηγαίνουν για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών.
Συγκεκριμένα, στο συνταξιουχικό κίνημα πηγαίνουν για την κάλυψη των λειτουργικών και αγωνιστικών αναγκών 250 συνταξιουχικών σωματείων της ΣΕΑ, ενός κινήματος που μάχεται στους δρόμους του αγώνα, που συγκρούστηκε, γνώρισε την καταστολή και τα χημικά της εξουσίας, που δεν σταμάτησε ποτέ να βρίσκεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες στο μετερίζι του αγώνα.

Μόνο στην τελευταία από τις πολλές μαζικές πανελλαδικές κινητοποιήσεις μας, στις 15/12/2016, από την επαρχία έφτασαν 65 πούλμαν στην Αθήνα. Αυτοί που κάνουν τέτοιου είδους «καταγγελίες», βέβαια, είναι απόντες απ' όλα αυτά...
Το προηγούμενο διάστημα, από τις κυβερνήσεις έγινε προσπάθεια να περικοπεί η οικονομική ενίσχυση, στη γραμμή που έχουν θέσει και απαιτούν το κεφάλαιο και το κουαρτέτο για τον οικονομικό στραγγαλισμό των συνδικάτων. Η δοκιμή φαίνεται ότι άρχισε από μια σειρά συγκεκριμένες συνταξιουχικές οργανώσεις. Ωστόσο, αυτές με τον αγώνα τους κατάφεραν στο νόμο 4387/16 να ψηφιστεί η γνωστή διάταξη που προβλέπει οικονομική ενίσχυση των συνταξιουχικών οργανώσεων με 20 λεπτά το μήνα.

Με αυτήν την επίθεση, συμβαίνει κάτι που για πρώτη φορά καταγράφεται στα χρονικά του εργατικού κινήματος. Το λεγόμενο «Ενιαίο Δίκτυο» των συνταξιούχων, που δεν εκπροσωπεί κυριολεκτικά τίποτα και κανέναν, παρουσιάζεται ως αυτόκλητος «λαγός» του κουαρτέτου και με επιστολή στην υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ζητάει την κατάργηση της οικονομικής ενίσχυσης στις συνταξιουχικές οργανώσεις! Δηλαδή, για πρώτη φορά «συνδικάτο» (όπως θέλει να λέγεται) ζητάει τον οικονομικό στραγγαλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Αμέσως, αυτή τη θέση την υιοθέτησαν και την πρόβαλαν με θέρμη διάφορα μέσα ενημέρωσης και επιτελεία, που χύνουν δηλητήριο ενάντια στο αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα με εμετικά και χυδαία δημοσιεύματα, με πιο άθλιο αυτό της φασιστικής ΧΑ, που σε δημοσιεύματά της αναφέρει ότι τα χρήματα αυτά λίγο έως πολύ εισπράττονται για λογαριασμό του ΚΚΕ!

Οσοι έως τώρα είχαν την απορία γιατί δημιουργήθηκε το «Δίκτυο», τώρα πιστεύουμε έχουν καταλάβει.

Η ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ακολουθεί τον αγωνιστικό της δρόμο. Με μαζικοποίηση των σωματείων και ένταση των αγώνων μέχρι την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών.
{--->}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου