Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Έπεσαν οι μάσκες για το ρόλο που παίζει το «Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων»

 
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ«Έπεσαν οι μάσκες για το ρόλο που παίζει το λεγόμενο Ενιαίο Δίκτυο των συνταξιούχων», τονίζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, με αφορμή την επιστολή του Δικτύου στην υπουργό Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Έφη Αχτσιόγλου με την οποία ζητά την κατάργηση της οικονομικής ενίσχυσης στις Συνταξιουχικές Οργανώσεις(!)

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις με ανακοίνωσή τους υπενθυμίζουν ότι πρόκειται για χρήματα που οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των συνταξιούχων έπαιρναν για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των Ομοσπονδιών και των Σωματείων τους και τα οποία κόπηκαν λόγω μνημονίου, πριν ο αγώνας των συνταξιούχων αναγκάσει την κυβέρνηση να τα επαναφέρει.

Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις τονίζουν ότι το Ενιαίο Δίκτυο είναι «ένας ακόμα Δούρειος Ίππος μέσα στο συνταξιουχικό κίνημα» και προσθέτει πως «όσοι ως τώρα είχαν την απορία γιατί δημιουργήθηκε αυτό το "Δίκτυο", τώρα πιστεύουμε έχουν καταλάβει».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Είναι γνωστό στους πάντες ότι όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων έπαιρναν και συνεχίζουν, με διάφορες νομοθετικές διατάξεις, εδώ και δεκαετίες, οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των Ομοσπονδιών και των Σωματείων τους. Τα χρήματα αυτά παρακρατούνται από τις δικές τους αποδοχές, για τα μεν Εργατικά Σωματεία μέσω της Εργατικής Εστίας, τώρα μέσω του ΟΑΕΔ, και των Συνταξιουχικών, μέσω των συντάξεών τους.

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ λάμβανε την οικονομική ενίσχυση μέσω της Εργατικής Εστίας μέχρι το 2012. Όμως το 2012 αυτή κόπηκε αυθαίρετα μόνο από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ μετά από 40 χρόνια. Αργότερα το 2015 κόπηκε και προς την Ομοσπονδία των Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου, ΠΟΠΣ, με απαίτηση της τρόικας. Συνεχίσθηκε μόνο για τις Ομοσπονδίες των Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, καθώς σε ορισμένες ακόμη συνδικαλιστικές οργανώσεις των συνταξιούχων.

Τα χρήματα αυτά, όπως είναι γνωστό, πηγαίνουν για υποχρεώσεις των Συνταξιουχικών Σωματείων, που μετά τις αυθαίρετες και προκλητικές περικοπές που έγιναν στις Συνταξιουχικές Οργανώσεις, δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα στα 250 σωματεία που αυτές καλύπτουν πανελλαδικά. Δεν υπήρχαν χρήματα ούτε στο ελάχιστο ώστε να ανταποκριθούν στις λειτουργικές τους ανάγκες, αλλά και τις άλλες υποχρεώσεις του κινήματος.

Από την πρώτη στιγμή οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις δεν έπαψαν να διεκδικούν αυτά τα χρήματα που άδικα, αναίτια και προκλητικά τους αφαιρέθηκαν. Μετά από μακροχρόνιο αγώνα και με την επιμονή τους, κατάφεραν να ψηφισθεί στο νόμο 4387/16 η γνωστή διάταξη για την επαναφορά της ενίσχυσης των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, με παρακράτηση των 20 λεπτών το μήνα, ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των 250 Συνταξιουχικών Σωματείων σε όλη τη χώρα.

Μετά από πολύ κόπο και την έκδοση Υπουργικής Απόφασης, τα χρήματα αυτά σε λίγο θα φθάσουν στα Συνταξιουχικά μας Σωματεία που μαχητικά σε όλη τη χώρα δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να βρίσκονται στο προσκήνιο του αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων με όλες τις μορφές παρά την οικονομική ασφυξία που τους επιβλήθηκε.

Ωστόσο, αυτές οι περικοπές δεν έγιναν καθόλου τυχαία, αποτελούν πρόβα τζενεράλε για το χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος. Όλοι γνωρίζουν ότι η τρόικα, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων έχουν θέσει από καιρό στις κυβερνήσεις την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, με περιορισμό και κατάργηση της απεργίας, την επιβολή του λοκ-άουτ, αλλά και τον οικονομικό στραγγαλισμό των συνδικάτων. Η δοκιμή φαίνεται ότι άρχισε από τις συγκεκριμένες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Και αφού έχουμε αυτή την επίθεση, αυτή την περίοδο συμβαίνει κάτι που για πρώτη φορά καταγράφεται στα χρονικά του εργατικού κινήματος. Το λεγόμενο "Ενιαίο Δίκτυο" των συνταξιούχων, που δεν εκπροσωπεί κυριολεκτικά τίποτα και κανένα, παρουσιάζεται ως αυτόκλητος "λαγός" της τρόικας. Στέλνει επιστολή στην υπουργό Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Έφη Αχτσιόγλου, ζητώντας την κατάργηση της οικονομικής ενίσχυσης στις Συνταξιουχικές Οργανώσεις!!! Δηλαδή ζητάει για πρώτη φορά "συνδικάτο" (όπως θέλει να λέγεται) τον οικονομικό στραγγαλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.
Έπεσαν οι μάσκες για το ρόλο που παίζει το λεγόμενο Ενιαίο Δίκτυο των συνταξιούχων.

Από τότε που στήθηκε αποτελεί ένα μόρφωμα. Ένας ακόμα Δούρειος Ίππος μέσα στο συνταξιουχικό κίνημα. Συγκροτήθηκε από γνωστά συνδικαλιστικά στελέχη του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού. Κανένα κύρος και υπόσταση δεν έχουν μέσα στο κίνημα των συνταξιούχων. Προσπαθούν να αποκτήσουν τη στήριξη από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ας συνεχίσουν λοιπόν τη δουλειά τους με την πελατεία που έχουν αποκτήσει και να πάψουν να ασχολούνται με το μαχητικό, αγωνιστικό, συνταξιουχικό κίνημα που βρίσκεται στο μετερίζι των αγώνων για μια καλύτερη ζωή, κόντρα στις αντεργατικές πολιτικές. Για όλα αυτά που πραγματεύονται, η λέξη που τους ταιριάζει είναι: Ντροπή σας. Όσοι ως τώρα είχαν την απορία γιατί δημιουργήθηκε αυτό το "Δίκτυο", τώρα πιστεύουμε έχουν καταλάβει.

Η ΣΕΑ των Συνταξιουχικών Οργανώσεων ακολουθεί τον αγωνιστικό της δρόμο, οργανώνοντας για μια ακόμη φορά παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στις 4.4.17 και ώρα 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης μπροστά στο Δημαρχείο της Αθήνας. Δίνει συνέχεια στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων που πραγματοποιήθηκαν σε πάνω από 40 πόλεις σε όλη την Ελλάδα το πρώτο 20ήμερο του Μάρτη, για να αποκρούσουμε τη νέα επίθεση, τις νέες μειώσεις στις συντάξεις μας, τη μείωση του αφορολόγητου ποσού και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων των παιδιών μας, που η κυβέρνηση ετοιμάζει. Αυτό τον αγώνα κανένας δεν μπορεί να τον σταματήσει.

Η ΣΕΑ καλωσορίζει στο Συντονιστικό των Συνταξιουχικών Οργανώσεων τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων Νομικών, που θα παίρνει μέρος στους κοινούς αγώνες των συνταξιούχων».

{--->}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου