Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

Κοροϊδεύουν προκλητικά το λαό καλλιεργώντας αυταπάτεςΣτο γνώριμο σκηνικό της διανομής του «κοινωνικού μερίσματος», όπως είχε κάνει το 2014 η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, επανέρχεται τις μέρες αυτές η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενόψει βέβαια και της περαιτέρω απογείωσης σε σειρά από ειδικούς φόρους που φορτώνονται στη μαζική λαϊκή κατανάλωση. Από τη συγκεκριμένη γκάμα των αντιλαϊκών μέτρων που τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Γενάρη 2017, η κυβέρνηση με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού «εξαιρεί», για την ώρα, τις ανατιμήσεις των συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου, που παρέμεναν ακόμη στο προηγούμενο καθεστώς. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι και των συγκεκριμένων νησιών, όπως βέβαια και συνολικά ο λαϊκός πληθυσμός της χώρας θα ξεζουμίζονται από τη βαριά φορολογία και τα χαράτσια, νέας και παλαιότερης κοπής.

Σε αυτό το φόντο, οι όποιοι «ελιγμοί» από τη συγκυβέρνηση συνιστούν μια ακόμη απάτη ολκής, στην προσπάθεια να «στρεψοδικήσει» για το κεντρικό ζήτημα, από την αχαλίνωτη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου.


«Ματωμένα» πλεονάσματα στις πλάτες του λαού
 
Να επισημάνουμε το γεγονός ότι οι δήθεν «παροχές» προέρχονται από την υπέρβαση των αντιλαϊκών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ενα απειροελάχιστο τμήμα από αυτό το «υπερ-προϊόν» της φοροληστείας του λαού, σε συνδυασμό και με την κατακρεούργηση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών (συντάξεις, Πρόνοια, Υγεία κ.ά.) «διαφημίζεται» από τη συγκυβέρνηση ως «κοινωνική πολιτική» σε «ευπαθείς ομάδες» του πληθυσμού.

Και, βέβαια, οι συγκρίσεις είναι καταλυτικές. Μεταξύ άλλων, τα «έργα και οι μέρες» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περιλαμβάνουν και τα εξής:
Στα 5,7 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση φτάνουν οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα, που ήδη έχει αναπτύξει η κυβέρνηση, όπως αυτές απεικονίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016. Πήρε δηλαδή 5,7 δισ. ευρώ φοροληστεύοντας το λαό και μειώνοντας δραστικά τις συντάξεις, για να επιστρέψει 617 εκατ. ευρώ εφάπαξ σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους! Τέτοια αναδιανομή κάνει...

Από την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου στους μισθωτούς - συνταξιούχους προβλέπεται ενίσχυση της φοροληστείας με 1 δισ. ευρώ.

-- Στα 1,3 δισ. ευρώ προβλέπεται η πρόσθετη φοροαφαίμαξη από την απογείωση του ΦΠΑ (24% από 23%) που νομοθετήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση.

-- Από την περικοπή του ΕΚΑΣ, η κυβέρνηση έχει ως στόχο να «εξοικονομήσει» 2,4 δισ. ευρώ μέχρι και το 2019, στερώντας το από 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

-- Στα 105 εκατ. ευρώ φτάνουν οι «εξοικονομήσεις» του κρατικού προϋπολογισμού, μόνο από την καρατόμηση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών που ξεκίνησε από τον περσινό χειμώνα. Επιπλέον, από το φετινό χειμώνα ξεκίνησαν οι νέες ανατιμήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας.

Ερχονται και τα νέα αντιλαϊκά χαράτσια
 
Από την 1η Γενάρη 2017, αυξάνονται τα χαράτσια ή επιβάλλονται νέα στις παρακάτω κατηγορίες:

Σταθερή τηλεφωνία. Επιβάλλεται νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε λογαριασμό, επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τιμολογίων. Πάνω σε αυτό θα φορτώνεται και ο ΦΠΑ, με την τελική επιβάρυνση να υπολογίζεται κοντά στο 6% (54,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2017). Το εν λόγω μέτρο αποτελεί συνέχεια αυτού που ήδη εφαρμόζεται στην κινητή τηλεφωνία.

Καύσιμα κίνησης. Ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,70 ευρώ το λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο (439,6 εκατ. ευρώ).

Ανατιμήσεις στον καφέ. Επιβάλλεται ΕΦΚ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει τις λιανικές τιμές από 10% μέχρι 20%, ανάλογα με την κατηγορία (62 εκατ. ευρώ).

Αύξηση φόρων σε τσιγάρα, προϊόντα καπνού και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (142 εκατ. ευρώ) κ.ά.

{--->}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου