Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

Συνεχίζει την κοροϊδία και τους ελιγμούς για το ΕΚΑΣ


Με καθυστέρηση ακόμα και η «παρηγοριά στον άρρωστο...» για όσους έχασαν ήδη το επίδομα

Συνταξιούχοι καίνε τις επιστολές Κατρούγκαλου για τις περικοπές στις συντάξεις τους
Συνταξιούχοι καίνε τις επιστολές Κατρούγκαλου για τις περικοπές στις συντάξεις τους
Αν και βρισκόμαστε στα μέσα Νοέμβρη, δεν έχουν ακόμα δοθεί σε όλους τους δικαιούχους ούτε κι αυτά τα «αντισταθμιστικά» - ψίχουλα που υποσχέθηκε τον περασμένο Ιούλη η κυβέρνηση μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ, κάτω από το βάρος της αγανάκτησης και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων χιλιάδων συνταξιούχων. Και αυτό τη στιγμή που το 2016 βαίνει προς το τέλος του, δηλαδή πλησιάζει η στιγμή που, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, θα αρχίσει να εφαρμόζεται το δεύτερο κύμα περικοπής του ΕΚΑΣ για το έτος 2017, με την καταβολή των συντάξεων του Γενάρη (τέλος Δεκέμβρη).
 Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΑΣ, αρχίζοντας από το 2016, θα περικόπτεται σταδιακά και το 2019 θα το λάβει ένας πολύ μικρός αριθμός από τους 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους που το έπαιρναν μέχρι φέτος, ώστε το 2020 να εξαλειφθεί παντελώς. Συγκεκριμένα, φέτος το ΕΚΑΣ αφαιρέθηκε ολοκληρωτικά ή εν μέρει σε πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχους και οι συνολικές τους απώλειες ανήλθαν σε 168 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνόδευε το νόμο 4387/2016, στον οποίο προβλεπόταν η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ στη διάρκεια της τετραετίας 2016 - 2019, οι συνολικές απώλειες για τους χαμηλοσυνταξιούχους φτάνουν τα 2,393 δισ. ευρώ! Συγκεκριμένα, σε 168 εκατ. ευρώ φέτος, 569 εκατ. το 2017, 803 εκατ. το 2018 και 853 εκατ. ευρώ το 2019, τελευταία χρονιά καταβολής του.


Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί τις δεδομένες αντιδράσεις και ταυτόχρονα να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα και το προβλεπόμενο ύψος των περικοπών κατ' έτος, η κυβέρνηση φαίνεται πως συζητάει τώρα να μην κόψει το ΕΚΑΣ από την επόμενη κατηγορία δικαιούχων, όπως προβλέπεται για το 2017, αλλά να συνεχίσει να το αποδίδει μειωμένο σε όλους, μέχρι την τελική εξάλειψη του επιδόματος, το 2019. Αν επιλεγεί ένα τέτοιο σενάριο, εκτιμάται ότι οι μειώσεις θα φτάσουν μεσοσταθμικά το 15% - 20% για τους εναπομείναντες δικαιούχους (όσοι κόπηκαν το 2016 δεν θα το ξαναπάρουν), ενώ για πολλούς η μείωση θα φτάσει και το 40%.

Και ενώ αυτή είναι η δραματική κατάσταση για τους χαμηλοσυνταξιούχους, μόλις προχτές, τέσσερις ολόκληρους μήνες μετά τις αρχικές ανακοινώσεις, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την αναδρομική εφαρμογή ενός μεγάλου μέρους από τα δήθεν «αντισταθμιστικά μέτρα» που είχε ανακοινώσει, για όσους έπαιρναν το ΕΚΑΣ και το έχασαν μέσα στο 2016. Πρόκειται για τη χορήγηση μηνιαίας προπληρωμένης κάρτας ισόποσης με το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% της απώλειας, για όσους έχασαν πάνω από 115 ευρώ (η καταβολή θα γίνει μέσα στην επόμενη βδομάδα αναδρομικά για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβρη, Οκτώβρη και Νοέμβρη).

Επίσης, στις 27 Νοέμβρη, για τις περιπτώσεις συζύγων συνταξιούχων που και οι δύο στερούνται πλήρως και οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ, θα χορηγείται ως έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση στον σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα το ποσό του ΕΚΑΣ που κόπηκε. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά» δεν ξεπερνούν τα 50 - 60 εκατ. ευρώ, σταγόνα στον ωκεανό της λεηλασίας και ενώ για τα περισσότερα απ' αυτά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου