Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Μειώσεις-σοκ ως 50% σε συντάξεις του ΙΚΑ (video)



Πάνω από ένα δισ. εκτιμάται ότι θα είναι οι απώλειες των συνταξιούχων από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις μέχρι το 2019. «Αποφύγαμε τα χειρότερα, τολμήσαμε ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας. Την ίδια ώρα, μείωση-σοκ στις αποδοχές τους θα υποστούν οι συνταξιούχοι που δεν συμπλήρωσαν τα 67 χρόνια και υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την ισχύ του νέου ασφαλιστικού. 

Σημαντικά μειωμένες, σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα, θα δουν τις συντάξιμες αποδοχές τους όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από 1η Ιουλίου του 2015 μέχρι και τις 12 Μαΐου του 2016 οπότε και τέθηκε σε ισχύ το νέο ασφαλιστικό.


Οι απώλειες εκτιμάται ότι αγγίζουν ακόμα και το 53% και επηρεάζουν ασφαλισμένους που θα βγουν στη σύνταξη πριν από τα 67 και με λίγα έτη ασφάλισης.

Ενώ με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού και πριν από τον Ιούλιο του 2015 θα λάμβανε περίπου στα 550-600 ευρώ σύνταξη, με το νέο τρόπο υπολογισμού θα πάρει περίπου 250-270 ευρώ σύνταξη μέχρι τα 67 και στα 67 η σύνταξή του θα ανέβει στα 480 με 490 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, το Ενιαίο Δίκτυο συνταξιούχων εκτιμά ότι μέχρι το 2019, οι συνταξιούχοι θα χάσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

«Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση έγινε η μικρότερη δυνατή προσαρμογή», επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας. «Δεν λέμε σε κανέναν ούτε ότι οι συντάξεις που δίνουμε είναι τώρα υψηλές ούτε ότι και ένα ευρώ να χαθεί είναι μικρή ζημιά. Άλλο λέμε, ότι για πρώτη φορά επεμβήκαμε για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο», είπε.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η προσωπική διαφορά για τις καταβαλλόμενες συντάξεις είναι εγγυημένη από το νόμο και ότι το νέο ασφαλιστικό προστατεύει όλους όσοι έχουν μέσο εισόδημα σήμερα έως 1.000 ευρώ.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη


{--->}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου