Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Νέα αντιασφαλιστικά μέτρα ζητάει το ΔΝΤ

ΔΝΤ

Θεωρεί «μη βιώσιμο» το ασφαλιστικό σύστημα, ανοίγοντας θέμα νέων μέτρων



Νέα αντιασφαλιστικά μέτρα ζητάει το ΔΝΤ, στο όνομα της «βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού συστήματος. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, δήλωσε πως το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας «δεν είναι βιώσιμο», καθώς το έλλειμμά του ετησίως αγγίζει το 11% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ, προσθέτοντας πως αυτό «πρέπει να αντιμετωπιστεί».


Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασίσει το ΔΝΤ μέσα στο Δεκέμβρη εάν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, συνέδεσε το χρόνο λήψης της απόφασης, με την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους που θα υποβληθεί τον Δεκέμβρη στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μαζί με τα συμπεράσματα του πρόσφατου ελέγχου που διενήργησε το ΔΝΤ.

Επίσης αποκάλυψε ότι η αποστολή του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Αθήνα, παράλληλα με τη δεύτερη αξιολόγηση συζητάει για τους όρους που θα περιέχει ένα νέο πρόγραμμα σε περίπτωση συμμετοχής του ΔΝΤ. «Είμαστε στη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης του ESM. Την ίδια στιγμή συζητάμε την πιθανότητα ενός χρηματοδοτικού προγράμματος το οποίο θα μπορούσε να συμπεριλάβει την χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, για ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ», είπε. 

Εκφράζοντας την αντίθεση του ΔΝΤ με το στόχο που έχει τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα, δήλωσε πως η συμμετοχή του Ταμείου προϋποθέτει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ ή την υιοθέτηση ενός ακόμη πιο «φιλόδοξου» προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

{--->}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου