Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

ΒΑΡΥΣ Ο ΠΕΛΕΚΥΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ


Εξαϋλώνονται λίγο λίγο οι επικουρικές συντάξεις
Οργή και αγανάκτηση από τους συνταξιούχους, που βλέπουν το πενιχρό τους εισόδημα να συρρικνώνεται κι άλλο
Από παλιότερο συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αττική
Από παλιότερο συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αττική
 
Ακόμα πιο βαρύς έπεσε χτες ο πέλεκυς των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις σε 150.000 περίπου συνταξιούχους του ΕΤΕΑ, με τη δεύτερη φάση επαναπροσδιορισμού των συντάξεων, σύμφωνα με τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016, που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τέθηκε πλέον σε εφαρμογή.
Οι νέες περικοπές προκάλεσαν και χτες την οργή δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων του ΕΤΕΑ, όταν αρκετοί απ' αυτούς διαπίστωσαν, μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις των τελευταίων χρόνων, ότι οι συντάξεις τους οδεύουν προς εξαφάνιση! Ετσι, αν και σε ανακοίνωσή του το ΕΤΕΑ κάνει λόγο για μεσοσταθμικές μειώσεις στο 8% - 10%, στην πράξη χιλιάδες συνταξιούχοι διαπίστωσαν πως η επικουρική τους σύνταξη μειώθηκε μέχρι και πάνω από 40%!

Είναι χαρακτηριστική καταγγελία συνταξιούχου - και δεν είναι ο μοναδικός - που είδε την επικουρική του σύνταξη να περικόπτεται κατά 85 ευρώ, από τα 182 ευρώ στα 97 ευρώ μετά τη χτεσινή περικοπή. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω συνταξιούχος, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε με 41 χρόνια ασφάλισης και μάλιστα στα ΒΑΕ, λάμβανε αρχικά σύνταξη (κύρια και επικουρική) 1.920 ευρώ και σήμερα, μετά τις μειώσεις των τελευταίων χρόνων, το εισόδημά του συρρικνώθηκε στα 1.164 ευρώ (μείωση 39,3%).

Ειδικά, όμως, η επικουρική του σύνταξη συρρικνώθηκε από τα 400 ευρώ, όταν συνταξιοδοτήθηκε, στα 97 ευρώ χτες! Δηλαδή, του έχουν αφαιρέσει τα 3/4 της επικουρικής του σύνταξης, που πλήρωσε με 41 χρόνια εργασίας και εισφορών από το μισθό του.


Σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΤΕΑ, μετά τις χτεσινές μειώσεις ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων στους οποίους επιβλήθηκαν περικοπές (Αύγουστος, Σεπτέμβρης) θα ανέλθει στα 240.000 άτομα, που αντιστοιχούν περίπου στο 20% των συνταξιούχων του ΕΤΕΑ (1,236 εκατ. συνταξιούχοι).

Επιπλέον, με την καταβολή της σύνταξης του Οκτώβρη, αναμένεται να «αναπροσαρμοστούν» οι συντάξεις και σε ορισμένα ακόμα Ταμεία, που έχουν πλέον ενταχθεί στο ΕΤΕΑ, ανεβάζοντας κι άλλο - όπως αναμένεται - τον αριθμό των συνταξιούχων στους οποίους θα επιβληθεί το νέο χαράτσι. Επιπλέον, στο τρίμηνο Οκτώβρη - Δεκέμβρη θα γίνει και η παρακράτηση (με βάση τα νέα μειωμένα ποσά που προέκυψαν) των αναδρομικών από τον Ιούνη που ισχύουν οι νέες περικοπές.
 
Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου...

Εντονη ήταν η αντίδραση της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, η οποία με ανακοίνωσή της «καταγγέλλει για άλλη μια φορά την πολιτική της κυβέρνησης, που υπαγορεύεται από την ΕΕ και το κεφάλαιο σε βάρος των συνταξιούχων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Η 2η Σεπτέμβρη, όπως και η 2η Αυγούστου, σημειώνει η Ομοσπονδία, «θα μείνουν στην ιστορία σαν "νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου", με τις εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους να βλέπουν τη νέα σφαγή των συντάξεών τους να συνεχίζεται και να φτάνει συνολικά στο 1.785 δισ. Αν υπολογίσουμε και την επιβάρυνση των εργαζομένων (με τη βίαια αύξηση των εισφορών που επέβαλε η κυβέρνηση), που είναι 1.251 δισ., το συνολικό κόστος της βάρβαρης αυτής πολιτικής θα είναι 3 δισ. στην 4ετία, που θα τα αρπάξουν από τις τσέπες μας.

Τέτοια "ανακούφιση" εννοεί ο πρωθυπουργός ότι επιφυλάσσει στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Την ακόμα μεγαλύτερη ληστρική αφαίμαξή τους. Ο χορός των περικοπών θα συνεχιστεί μέχρι να αφανιστούν οι επικουρικές και μετά βλέπουμε για τις κύριες...

Συνάδελφοι συνταξιούχοι, ξεσηκωθείτε. Οσοι τρέφανε και την παραμικρή αυταπάτη ότι θα δούμε "άσπρη μέρα" πρέπει να την περιμένουν πλέον όταν ...χιονίσει. Στις 9 και 10 Σεπτέμβρη, οι συνταξιούχοι να δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών" στα μεγάλα συλλαλητήρια στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσιο του οργανωμένου ταξικού κινήματος που εκφράζεται από το ΠΑΜΕ. Με αγώνες θα αντιμετωπίσουν και αυτή την αντιλαϊκή λαίλαπα, όπως κάνουμε μέχρι σήμερα».

Τις νέες μειώσεις καταγγέλλει και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζακύνθου, σημειώνοντας - μεταξύ άλλων - πως «η περικοπή των επικουρικών συντάξεων είναι η τέταρτη περικοπή που επιβάλλει η κυβέρνηση μέσα σε πολύ λίγο καιρό, ήδη "γευόμαστε" την περικοπή του ΕΚΑΣ, την περικοπή των μερισμάτων του Δημοσίου, την περικοπή των εφάπαξ και τώρα την περικοπή των επικουρικών.
Μαζί με τις περικοπές των συντάξεών μας, περικοπές έχουμε και στον τομέα της Υγείας - Περίθαλψης - Πρόληψής μας, που τον οδηγούν από το κακό στο χειρότερο, βάζοντας πλάτη για την εντονότερη εμπορευματοποίηση προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, με αποτέλεσμα αξεπέραστα προβλήματα για εμάς και τις οικογένειές μας, αφού μας υποχρεώνει (ενώ πληρώσαμε μια ολόκληρη ζωή) να βάζουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη».

Τέλος, το Σωματείο Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Η "βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη" που ανερυθρίαστα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, σημαίνει για μεν το κεφάλαιο νέα προνόμια και επιδοτήσεις, ενώ για μας τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα συνεχείς περικοπές συντάξεων και μισθών, κοινωνικών δαπανών π.χ. παιδικών σταθμών, κατάργηση ακόμη και αυτού του επιδόματος ανεργίας, ΕΝΦΙΑ, άμεση και έμμεση φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ενώ ετοιμάζει νέα αντεργατικά μέτρα για τις ΣΣΕ, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα κ.ά.».

[--->]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου