Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016

Απογείωση των έμμεσων φόρων και του συνολικού χαρατσώματος του λαού


Στο 61% των συνολικών φορολογικών εσόδων έφτασαν τον Ιούνη, από 56,1% πέρσι, τα ποσά από τα κάθε είδους χαράτσια στην εργατική - λαϊκή κατανάλωση!

Την παραπέρα απογείωση της φοροληστείας που έφερε σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό του κεφαλαίου και των στόχων του, έρχεται να επιβεβαιώσει έκθεση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για τα φορολογικά έσοδα του Ιούνη του 2016.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ - κι ενώ ακόμα δεν έχουν μπει σε εφαρμογή όλοι οι φόροι και τα χαράτσια που ψήφισε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα - τα συνολικά φορολογικά έσοδα (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) τον Ιούνη του 2016 διαμορφώθηκαν σε περίπου 3,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του Ιούνη του 2015.

Πολύ περισσότερο, η ίδια η ΓΓΔΕ σημειώνει ότι «η κύρια φορολογική επιβάρυνση τον Ιούνιο του 2016 προέρχεται από την έμμεση φορολογία, με τους έμμεσους φόρους να ανέρχονται στο 61% των συνολικών φορολογικών εσόδων, όταν οι άμεσοι φόροι ανέρχονται στο 39%. Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Ιούνιο του 2015 ανέρχονταν σε 56,1% και 43,9%»...


Αναλυτικότερα, η αύξηση του 1 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα προέρχεται κατά 739,41 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους και κατά 276,04 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους.

Τα εργατικά - λαϊκά στρώματα είναι, βέβαια, αυτά που «πληρώνουν το λογαριασμό» και με τον ένα και με τον άλλο τρόπο, ωστόσο είναι παραπάνω από αποκαλυπτική για τη... «δίκαιη ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση η απογείωση των έμμεσων φόρων, των κάθε είδους φόρων και χαρατσιών δηλαδή που επιβάλλονται και αυξάνονται σε όλη την γκάμα των στοιχειωδών αγαθών για τα λαϊκά νοικοκυριά!

Χαρακτηριστικά, τα έσοδα από τον ΦΠΑ τα οποία συνεισφέρουν το 50,3% στα συνολικά έσοδα από έμμεσους φόρους, εμφανίζονται αυξημένα κατά 52,84% (αύξηση 381,31 εκατ. ευρώ), ενώ και τα έσοδα από άλλους φόρους κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 43,4% (αύξηση 36,14 εκατ. ευρώ).

Σε αντίθεση, μάλιστα, με τους κάλπικους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι τάχα «τα δύσκολα πέρασαν», οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα έρθουν αντιμέτωπα το επόμενο διάστημα και με νέα χαράτσια που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και υγραέριο κίνησης, ενώ η κυβέρνηση αξιοποιεί παλιούς και νέους εισπρακτικούς μηχανισμούς, «εργαλεία», κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και απειλές, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την εισπραξιμότητα όλων των φόρων, στο 78% το Σεπτέμβρη και στο 81,5% το Δεκέμβρη, με βάση τους στόχους του «τεχνικού μνημονίου» που έχει υπογράψει με το κουαρτέτο.

Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που η κυβέρνηση φέρνει τη μία πίσω από την άλλη τις νέες φοροαπαλλαγές και τα φορολογικά «κίνητρα» για το μεγάλο κεφάλαιο...
Ερχονται και τα εκκαθαριστικά για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ

Σε ένα τέτοιο φόντο, από την ερχόμενη βδομάδα θα αρχίσουν να αναρτώνται στο TAXIS και τα εκκαθαριστικά για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, το οποίο θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως το τέλος Σεπτέμβρη και η τελευταία έως το τέλος Γενάρη του 2017.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι από το φόρο που επιβάλλεται σε κάθε σπιθαμή της λαϊκής κατοικίας και της ακίνητης περιουσίας των λαϊκών νοικοκυριών θα εισπράξει, όπως και πέρσι, 2,65 δισ. ευρώ.

Αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών, σχεδιάζεται να ανοίξει και η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, ενόψει και της επιβολής συμπληρωματικού φόρου και στα αγροτεμάχια, η οποία αναβλήθηκε μόνο για φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου