Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

Μισθοί και συντάξεις ο πρώτος στόχος του δημοσιονομικού «κόφτηΑπό μισθούς και συντάξεις θα προέλθει το 60% των δαπανών που θα κοπούν σε περίπτωση ενεργοποίησης του δημοσιονομικού κόφτη, σύμφωνα με το Τεχνικό Μνημόνιο, ένα κείμενο που συνοδεύει το μνημόνιο και έρχεται τώρα στο φως της δημοσιότητας, καθώς αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το κείμενο του τεχνικού μνημονίου, στο ενδεχόμενο δημοσιονομικών αποκλίσεων θα υπάρξει αυτόματη προσαρμογή με την ενεργοποίηση του  δημοσιονομικού κόφτη. Η προσαρμογή θα προέλθει κατά 45% από περικοπές μισθών, κατά 15% από περικοπές συντάξεων και κατά 19,3% από αυξήσεις φόρων σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Το υπόλοιπο των αποκλίσεων -ποσοστό 20,7%-  θα καλυφθεί  από περικοπές ελαστικών δαπανών του Προϋπολογισμού, που δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 5% της ανώτατης οροφής που ορίζεται κάθε χρόνο από τον Προϋπολογισμό.

Ως εκ τούτου μισθοί και οι συντάξεις θα έχουν μια επιβάρυνση που θα ξεκινά από τα 540 εκατ. ευρώ, αν η διόρθωση απαιτεί μέτρα που φτάνουν το 0,5% του ΑΕΠ.  Ωστόσο οι περικοπές θα διαμορφώνονται ανάλογα με το μέγεθος της δημοσιονομικής απόκλισης ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Εάν η απόκλιση είναι μικρότερη ή ίση με το 0,25% του ΑΕΠ, δεν θα λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής. Εάν είναι μεταξύ 0,26 και 0,75% του ΑΕΠ, θα λαμβάνονται μέτρα ίσα με το 0,5% του ΑΕΠ.

Εάν είναι μεταξύ 0,76% και 1,25%, η προσαρμογή θα είναι στο 1% του ΑΕΠ.
Εάν η απόκλιση είναι 1,26%- 1,75%, τότε τα μέτρα προσαρμογής θα είναι ίσα με το 1,5% του ΑΕΠ.

Εάν η απόκλιση είναι από 1,76 έως 2,25% του ΑΕΠ, τα μέτρα θα φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, υπάρχει η πρόβλεψη και για «ρήτρα ύφεσης» στην ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη. Αν δηλαδή ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μικρότερος κατά 0,5% σε σχέση με τις προβλέψεις που έχουν γίνει από την Ε.Ε., η οποία προβλέπει ύφεση 0,3% του ΑΕΠ το 2016, ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ το 2017 και 3,1% το 2018, τότε τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη διόρθωση της δημοσιονομικής απόκλισης θα είναι τα μισά σε κάθε περίπτωση.


Newsroom Αθήνα 9.84

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου