Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016

«Όχι» στη ζητιανιά των κουπονιών


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ
Ως ύβρι και ασέβεια χαρακτηρίζει τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το «κοινωνικό κράτος» η
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις περί «ανταλλάξιμων κουπονιών» αποτελούν σχέδιο του 1996, της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που αναγκάστηκε να το πάρει πίσω μετά τις οργισμένες αντιδράσεις των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.
Η Ομοσπονδία τονίζει ότι «μαζί με τις άλλες οργανώσεις των συνταξιούχων θα βρεθεί ξανά στο μετερίζι των αγώνων. Και μαζί με το αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας θα ορθώσουν ανάχωμα στη νέα αντιλαϊκή και αντεργατική επίθεση».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το "κοινωνικό κράτος" αλλά και οι τροπολογίες του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για την αντικατάσταση του κομμένου ΕΚΑΣ αποτελούν ασέβεια, ύβρι και ντροπή για τους συνταξιούχους, τη γενιά που έκτισε τη μεταπολεμική Ελλάδα και πλήρωσε με αίμα κι ιδρώτα για τη θεμελίωση της Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα.
Τώρα οι 152 βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψηφίζοντας το νόμο-λαιμητόμο 4387/2016 κατάργησαν τα κατώτατα όρια των συντάξεων, που εμπεριέχονται στα "ελάχιστα όρια Κοινωνικής Ασφαλείας", τα οποία καθιερώθηκαν με την 102 Διεθνή Σύμβαση και κυρώθηκαν στη χώρα μας με το νόμο 3251/1955. Και παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα βρεθεί βουλευτής να ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ, ο ίδιος προχώρησε στον "επώδυνο συμβιβασμό" της "σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ". Κι έρχεται τώρα να αντικαταστήσει τη νέα αφαίμαξη των χαμηλοσυνταξιούχων με τα κουπόνια της ντροπής, τα οποία είναι τα απομεινάρια των αρχικών σχεδιασμών του 1996! "Η χορήγηση προγράμματος κουπονιών ανταλλάξιμων με υπηρεσίες" (!) ήταν οι αρχικοί σχεδιασμοί της -τότε- κυβέρνησης, που αναγκάστηκε να τους πάρει πίσω μετά τις οργισμένες αντιδράσεις των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων.
Δεν εκπλήσσει καθόλου η νέα ιδεολογική εξαχρείωση της συγκυβέρνησης, καθώς "ψωνίζει ιδέες", απ’ την ίδια "δεξαμενή σκέψης" της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα η χορήγηση του ΕΚΑΣ -το οποίο το κίνημα των συνταξιούχων ζητούσε ανέκαθεν να ενσωματωθεί στα κατώτατα όρια των συντάξεων- επιλέχτηκε, αντί της επανασύνδεσης, από την τότε κυβέρνηση για να μη θέσουν "σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος σύγκλισης και την αξιοπιστία της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης", όπως ανακοίνωσε ο Κ. Σημίτης στις 6.6.1996.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι η περικοπή του ΕΚΑΣ και η μείωση κατά 1,8 δισ. των κονδυλίων του κράτους προς τα Ταμεία περιλαμβάνονται στο μνημόνιο που ψήφισαν οι 222 βουλευτές και από τα άλλα κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ πέρυσι τον Αύγουστο.

Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, μαζί με τις άλλες οργανώσεις των συνταξιούχων θα βρεθεί ξανά στο μετερίζι των αγώνων. Και μαζί με το αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας θα ορθώσουν ανάχωμα στη νέα αντιλαϊκή και αντεργατική επίθεση. Η ζούγκλα της "ευελιξίας στην αγορά εργασίας" με τις ανεξέλεγκτες ομαδικές απολύσεις, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα και συντάξεις πείνας δεν ταιριάζει σε εμάς, στα παιδιά και τα εγγόνια μας»,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου