Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016

Σε δύο φάσεις οι περικοπές στις επικουρικές


Το σύνολο των συνταξιούχων που θα υποστούν περικοπές θα φανεί με τις συντάξεις στις 2 Σεπτεμβρίου. Στις 2 Αυγούστου η πρώτη «φουρνιά» των μειώσεων. Περαιτέρω μειωμένες οι συντάξεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, λόγω παρακράτησης των αναδρομικών από 1η Ιουλίου.
 
Σε δύο δόσεις θα εφαρμοστούν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, υπάρχει μια πρακτική δυσκολία στην ΗΔΙΚΑ να ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό του συνόλου των επικουρικών συντάξεων εντός των επόμενων ημερών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ήδη έχει ολοκληρωθεί το 40% του επανυπολογισμού, ενώ όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός, υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που ενώ λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από 1.300 ευρώ, σύμφωνα με τον μαθηματικό τύπο του νόμου δεν οδηγούνται σε μειώσεις επικουρικών συντάξεων.


Στις 2 Αυγούστου πάντως μειωμένες επικουρικές θα λάβει η πρώτη «φουρνιά» συνταξιούχων, ενώ το σύνολο των συνταξιούχων που θα υποστούν περικοπές θα φανεί με τις συντάξεις στις 2 Σεπτεμβρίου.

Όπως μάλιστα ξεκαθάρισε ο υπουργός, αυτό θα είναι και το πραγματικό ποσό που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν οι συνταξιούχοι και γι' αυτό θα ενημερωθούν με σημείωμα που θα λάβουν από το ΕΤΕΑ.

Οι συντάξεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου θα είναι περαιτέρω μειωμένες, καθώς θα παρακρατηθούν και τα αναδρομικά, αφού σύμφωνα με τον νόμο, οι περικοπές ξεκινούν από 1η Ιουλίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στα εργασιακά περιέγραψε ως κεντρικό στόχο της κυβέρνησης τη δημιουργία ενός εθνικού και ενός ευρωπαϊκού μετώπου που θα αποτελέσει και την κεντρική διαπραγματευτική γραμμή κατά τη διάρκεια της δύσκολης διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου.

Αναφέρθηκε στην πολύ θετική χθεσινή εξέλιξη με την υπογραφή ενιαίου κειμένου μεταξύ των Κοινωνικών Εταίρων, ξεκαθάρισε ότι τα θέματα που θα τεθούν σε διαπραγμάτευση είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι συλλογικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, και επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα 13ου και 14ου μισθού.

Όσον αφορά στην περικοπή του ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για αναζήτηση αντισταθμιστικών μέτρων τα οποία θα προσδιοριστούν την επόμενη εβδομάδα.

[---->]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου