Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ), ένα βήμα προς την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ  Ι.Κ.Α.  ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ’’ Η ΕΝΟΤΗΤΑ’’

Αριστοτέλους 32 – Ολύμπου 77,    Τ.Κ. 546 31,    Ε.Κ.Θ.    Τηλ: 2310 237694

www.syntaxio.blogspot.com          ---------         e-mail:suntax.ika@gmail.com

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 


 

Συνάδελφοι συνταξιούχοι.

Είναι πλέον ορατές οι πρώτες αρνητικές συνέπειες για τις επικουρικές μας συντάξεις, που προκύπτουν από την λειτουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, του γνωστού Τ.Ε.Κ.Α.

Από το 2020 που ψηφίστηκε ο νόμος για την ίδρυση και τη λειτουργία αυτού του Επικουρικού Ταμείου, είχαμε προειδοποιήσει ότι πέρα του ότι δεν θα εγγυάται επικουρικές συντάξεις για τους ασφαλισμένους σε αυτό, η λειτουργία του θα δημιουργούσε σοβαρά ελλείμματα στο ΕΤΕΑΕΠ, το ταμείο που πληρώνει τις επικουρικές μας συντάξεις.

Τα ελλείμματα λοιπόν που δημιούργησε στο επικουρικό μας Ταμείο η δεκαοχτάμηνη λειτουργία του ΤΕΚΑ, οδήγησαν την διοίκηση του ΕΦΚΑ να λάβει την με Αριθμό Πρωτοκόλλου 279870/06-06-02023 απόφασή της, με την οποία «έβαλε χέρι» στα αποθεματικά του επικουρικού μας ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ), για να πληρώσει τις επικουρικές συντάξεις του Ιούνη και Ιούλη, παίρνοντας 155 εκατομμύρια ευρώ από αυτά.

Την  απόφασή της αυτή μάλιστα την στήριξε στο άρθρο 44 του νόμου 4670/2020 (Βρούτση), στο οποίο ορίζεται ότι «….. στην περίπτωση δημιουργίας ελλειμμάτων, θα γίνεται χρήση περιουσιακών στοιχείων του κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης».

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι.

Επειδή τα αποθεματικά του επικουρικού μας Ταμείου είναι μόλις 1,024 δις ευρώ και επειδή αυτά θα εξαντληθούν σε μερικούς μήνες, εάν από αυτά θα συνεχίσουν να καλύπτονται τα ελλείμματα, για την πληρωμή των επικουρικών μας συντάξεων, τότε είναι περισσότερο από βέβαιο ότι μετά την εξάντλησή τους θα ακολουθήσει η μείωση των επικουρικών μας συντάξεων.

Αυτό θα συμβεί, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κατάργησε τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που επιβάλλει τη Ρήτρα Μηδενικού Ελλείμματος  στα Επικουρικά Ταμεία, δηλαδή ότι αυτά θα πληρώνουν συντάξεις που δεν θα ξεπερνούν τις εισφορές που εισπράττουν, συνεπώς θα μειώνουν τις συντάξεις για να μην δημιουργούνται ελλείμματα.

Συνάδελφοι συνταξιούχοι.

Πέρα από τις προεκλογικές υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης, για αυξήσεις στις συντάξεις, είναι ήδη δρομολογημένη η μείωση, έως και η κατάργηση των επικουρικών μας συντάξεων, με βάση τους νόμους που βρίσκονται σε ισχύ, αλλά και με πρόσφατες διαρροές που κάνουν λόγο για ενσωμάτωσή τους στις κύριες συντάξεις.

Επειδή οι κυβερνήσεις θεωρούν ότι η θερινή περίοδος προσφέρεται για να ψηφίζουν  αντιλαϊκούς νόμους, σας καλούμε σε αγωνιστική ετοιμότητα, συσπειρωμένοι στο σωματείο να διεκδικήσουμε, τα όποια ελλείμματα στο Επικουρικό μας Ταμείο να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι επικουρικές μας συντάξεις να αυξάνονται με τα ίδια ποσοστά που αυξάνονται οι κύριες.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου