Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Οι προεκλογικές υποσχέσεις του δικομματισμού και η αλήθεια

 


Στο φουλ πλέον της προεκλογικής περιόδου ακούσαμε και τα προγράμματα των δήθεν πρωταγωνιστών, που και με αυτά, για άλλη μια φορά «διασταυρώνουν τα ξίφη τους».

 

Η ΝΔ λοιπόν υπόσχεται στα 4 επόμενα χρόνια (παραθέτουμε τα βασικά, αφήνοντας στην άκρη τα περί κοινωνικού κράτους, ψηφιακό μετασχηματισμό, ανάπτυξη κλπ):

 

Αυξήσεις στους μισθούς στα 1500 ευρώ (25%) μέχρι το τέλος της επόμενης κυβερνητικής 4ετίας και αύξηση των συντάξεων για το 2024 στο 3,4%

 

Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης και κατασκευή 4 νοσοκομείων δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αύξηση των κλινών ΜΕΘ από 535 στις 1.300. Αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού για την υγεία και ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000. Μείωση του χρόνου αναμονής για ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κατά 80%.

Σταδιακή μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.

Η ανεργία μειώνεται κάτω από 10% το 2025 και κάτω από 8% το 2027, με τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Τα σχόλιά μας: Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές τα μέτρα της ΝΔ θα κοστίζουν 2 δισεκ. ευρώ το χρόνο. Το ερώτημα που βάζουν όλοι αυτοί είναι που θα τα βρει η ΝΔ τα λεφτά που χρειάζονται; Άρα, κατά τη γνώμη τους δεν υπάρχουν. Για να το λένε, κάτι ξέρουν.

Η ουσία είναι πως οι μισθοί θα μείνουν παγωμένοι στα επίπεδα του 2016, με την ακρίβεια να τρέχει. Όσο για την αύξηση των συντάξεων, θα το ξαναγράψουμε ότι η «αύξηση» αυτή προβλέπεται από νόμο και δεν θα αποτελέσει καμία παροχή εκ μέρους της ΝΔ. Μην μας κοροϊδεύουν τόσο πολύ.

 

Για την υγεία. Δεν προβλέπει την ίδρυση κανενός νέου νοσοκομείου, ούτε βέβαια το άνοιγμα κάποιων από τα 15 που είχαν κλείσει στην πιο προηγούμενη θητεία τους. Η δωρεάν του Νιάρχου (αν τελικά θα γίνει, που μάλλον δεν φαίνεται) δεν μπορεί να αποτελεί προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ. Αν κατέβει στις εκλογές το ίδρυμα, μπορεί να κάνει αυτή την εξαγγελία. Η ΝΔ όμως με ποιο δικαίωμα υπόσχεται κάτι που δεν θα κάνει αυτή σαν κυβέρνηση. Δηλαδή αν μερικοί ακόμα φιλάνθρωποι αρχίσουν να δωρίζουν κάποιες υποδομές (το κάνουν άλλωστε κατά καιρούς για να κερδίζουν τους τίτλους των «εθνικών ευεργετών» και φυσικά από τις φοροαπαλλαγές) η ΝΔ (ή κι ο ΣΥΡΙΖΑ) θα καυχιέται πως αυτό είναι κυβερνητικό έργο;

 

Όσο για την «ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό», θα γίνουν αφού τα παραδώσει στους ιδιώτες; Αφού κλείσει ακόμα μερικά από τα περιφερειακά νοσοκομεία, που θα «περισσεύουν»;

Και για τις ΜΕΘ, καλά δεν τις αύξησε στην πανδημία στις 1.300, τώρα πως έπεσαν στις 535, για να τις ξανά αυξήσει; Τους 10.000 περισσότερους εργαζόμενους στα νοσοκομεία τους υπολογίζει βγάζοντας όσους θα φύγουν μέσα στην 4ετία με σύνταξη, ή θα παραιτηθούν; Τη μείωση του χρόνου αναμονής ραντεβού πως θα την πετύχει με τον ίδιο ή και μικρότερο αριθμό νοσοκομείων και λιγότερο προσωπικό μάλλον, σύμφωνα με την παραπάνω αναφορά μας;

Καλά τη μείωση των εισφορών των εργοδοτών στα ταμεία δεν θα την ξανά σχολιάσουμε. Έγινε κλισέ πια.

 

Όσο για τις «νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας» σαν να το έχουμε ξανακούσει πριν 4 χρόνια. Άρα στα 4 προηγούμενα δεν εξασφαλίστηκε πως οι νέες θέσεις εργασίας θα είναι «καλά» αμειβόμενες; Ενώ αυτή η άτιμη η ανεργία όλο μειώνεται κι όλο ίδια μένει, γιατί όπως απάντησε κι ο πρωθυπουργός στον άνεργο απολυμένο από τα Λιπάσματα Καβάλας «στην ελεύθερη οικονομία κάποιοι χάνουν τις δουλειές τους και κάποιοι άλλοι βρίσκουν». Τώρα καταλάβαμε κι εμείς γιατί κάθε χρόνο απολύονται περίπου 2 εκατ. εργαζόμενοι και άλλοι τόσοι προσλαμβάνονται, δηλαδή ότι η εργασία και η ανεργία ανακυκλώνονται με τους ίδιους εργαζόμενους και ταυτόχρονα άνεργους.

 

Άνθρακες ο θησαυρός των προεκλογικών εξαγγελιών της ΝΔ; Μάλλον ναι, που δεν θα είναι και η πρώτη φορά.

 

Σε αντιπαράθεση ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το ΠΑΣΟΚικής κοπής (γι’ αυτό μουχλιασμένο) «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, που μιλάει για μια δέσμη άμεσων μέτρων εντός των πρώτων 50 ημερών της προοδευτικής διακυβέρνησης:

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Θεσμοθέτηση της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Στον δημόσιο τομέα οι μισθοί θα αυξηθούν άμεσα κατά 10%.

Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια και χορήγηση της αύξησης του 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους.

Αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ, μέχρι την κατάθεση συνολικού σχεδίου αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ και μόνιμων μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα στο 5%, Φορολόγηση άμεσα των υπερκερδών που έχουν συσσωρευτεί στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων.

Μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ρεύματος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ).

Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος, ειδικότερα τους ευάλωτους καταναλωτές αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Κατάργηση από την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.

 

Αφαίρεση από τη “διευρυμένη” Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων των αρμοδιοτήτων νερού και απορριμμάτων, επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, μείωση του ΦΠΑ στο πόσιμο νερό στο 6% (από 13%) και στην αποχέτευση στο 13% (από 24%).

 

Λόγω χώρου δεν επεκτεινόμαστε στο πρόγραμμα 4ετίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκινάμε τα σχόλιά μας με την ίδια εκτίμηση των οικονομικών παραγόντων, που κοστολογούν τις παροχές αυτές στα 5,5% δισεκ. ετησίως και βάζουν το ίδιο ερώτημα: που θα τα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα λεφτά;

 

Σίγουρα αν μπορούσαμε να ρωτήσουμε εμείς τον Κ. Μητσοτάκη και τον Α. Τσίπρα θα μας απαντούσαν «μ’ ένα στόμα μια φωνή», όπως ο ΓΑΠ, «λεφτά υπάρχουν»!!

Ομολογούμε πάντως πως αν, όπως το 2015, με ένα νόμο φτιάξει όλα αυτά μέσα σε 50 μέρες, χωρίς να καταργήσει τίποτα απ’ όσα αντίθετα ισχύουν, θα πρόκειται για πρωτοτυπία. Πχ για να δώσει σε όλους τους συνταξιούχους την

«αύξηση του 7,5%, ανεξάρτητα από προσωπική διαφορά, πρέπει να καταργήσει την αντίστοιχη ρύθμιση του ν. 4387/16, του Κατρούγκαλου, που ορίζει πως όσοι έχουν π.δ. δεν παίρνουν αύξηση. Μα καλά ο νόμος αυτός δεν είναι «παρεξηγημένος», είναι καλός, χρήσιμος, όπως τον έχει υπερασπιστεί ο ίδιος ο Αλέξης;

 

Όσο γι’ αυτήν την «13η σύνταξη» το ξαναγράφουμε πως αποτελεί μια κοροϊδία,

αφού σε καμία περίπτωση δεν αποκαθιστά τις πραγματικές αποδοχές, που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, απλά είναι ένα λίγο μεγαλύτερο επίδομα από αυτό που έδωσε η κυβέρνηση ΜΔ.

 

Η δε φάκα της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής που υπόσχεται έγκειται στο ότι με την σταδιακή, γρήγορη ή πιο αργή, μείωση του πληθωρισμού, μέχρι μηδενισμού που προσβλέπει η Κομισιόν και η ΕΚΤ, οι μισθοί πλέον δεν θα παίρνουν καμία αύξηση, ή μία πολύ μικρή, του επιπέδου του 1-2-3% κάθε χρόνο, την ίδια ώρα όμως που οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης θα συνεχίζουν το σκαρφάλωμα με μεγαλύτερα ποσοστά.

 

Με λίγα λόγια θα σχολιάσουμε τις παρεμβάσεις για τα ποσοστά κερδών των εταιριών ενέργειας, ρεύματος, προστασία από περικοπές ρεύματος, απαγόρευση πλειστηριασμών, μείωση διαφόρων φόρων, ειδικά των ειδικών στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα κ.α. Μα σε μια ευνομούμενη δημοκρατία δεν μπορούν να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί, όπως αποφάνθηκε πολύ πρόσφατα ο Αλέξης. Τώρα πως θα τους απαγορεύσει; Και τα καημένα τα funds τι θα γίνουν; Θα μείνουν χωρίς κέρδη; Ούτε αυτό είναι σωστό, όπως επίσης συμπέρανε ο Αλέξης. Όσο για τα κέρδη των ληστών της ενέργειας, που θα τα τσακίσει στα πλαφόν και στη φορολόγηση, άσε Αλέξη μας τα είπαν κι άλλοι.

 

Η δε γενική κι αόριστη «προστασία από τις αποκοπές ρεύματος γενικά όλης της κοινωνίας» πως θα γίνει, ποιος θα την παρέχει, ποιος θα χρηματοδοτεί τις απώλειες κερδών των ενεργειακών ομίλων, που θα τα απαιτούν εκβιαστικά και πιεστικά;

 

Συμπέρασμα και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Χάντρες για ιθαγενείς οι προσφορές του.

 

Δεν προχωράμε στις προεκλογικές εξαγγελίες των ΠΑΣΟΚ, ΜεΡΑ25 κλπ. Το μεν ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε διά του Ν. Ανδρουλάκη ένα παρόμοιο συνοθύλευμα μέτρων με του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ώστε να κολλάει και με τους δυο σε ένα αυριανό κυβερνητικό σχήμα, ενώ για τον Βαρουφάκη, θα μας συγχωρέσετε, αλλά τέτοιο μαρτύριο να προσπαθήσουμε να αναλύσουμε και να σας δώσουμε να καταλάβετε «τι θέλει να πει ο ποιητής», δεν το αντέχουμε!!

 

Ο Βελόπουλος ελπίζουμε να μας διαβάσει κάποια επιστολή του Χριστού, όπου θα ευλογεί το προεκλογικό του πρόγραμμα και θα του υπόσχεται να κάνει κάποιο θαύμα για να το υλοποιήσει…

 

Μικροί τσαρλατάνοι…

 

Εμείς πάντως, μετά τις εκλογές, μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα είμαστε εδώ. Με περισσότερες δυνάμεις, ενισχυμένοι, με ενθουσιασμό και μεγαλύτερη αγωνιστική διάθεση να τους αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη ορμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου