Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Μπανανόφλουδα



 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι «αποδόσεις» στα χρηματιστήρια γίνονται το «καρότο» για να διαφημίζεται και να προωθείται παραπέρα η ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Το κάνουν επανειλημμένα τα διάφορα «κοράκια», που θέλουν την Ασφάλιση ατομική υπόθεση και τις εισφορές των εργαζομένων βορά στα επενδυτικά τους σχέδια.

Γι' αυτό τελευταία βλέπουν ξανά το φως στοχευμένα δημοσιεύματα για τις «υψηλές αποδόσεις» που καταγράφουν στον χρηματιστηριακό τζόγο τα κεφάλαια διάφορων επαγγελματικών ταμείων, σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθούν προσδοκίες στους ασφαλισμένους και να επεκταθεί η αγορά, που στην Ελλάδα ακόμα χωλαίνει.
Τι υπερασπίζονται; Να εξαρτιόνται η σύνταξη των εργαζομένων και οι κόποι μιας ζωής από τον τζόγο, όπου υπάρχουν πλείστα όσα παραδείγματα για ασφαλιστικά κεφάλαια που κατέρρευσαν μέσα σε μια νύχτα, παρά το ανοδικό ράλι που κατέγραφαν σε άλλη φάση του επενδυτικού τους «κύκλου».

Για παράδειγμα, το 2008, πάνω από το 40% των αποθεματικών των επαγγελματικών ταμείων παγκόσμια «κάηκαν» στην πυρά της κρίσης. Γνωστά είναι επίσης τα «κανόνια» μεγάλων εταιρειών, όπως η «ΕΝRΟΝ», όπου χιλιάδες ασφαλισμένοι «έμειναν στον άσο».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπροστά στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των επικουρικών που προωθεί η κυβέρνηση, οι στατιστικές των μεγάλων αποδόσεων θα δίνουν και θα παίρνουν.

Οι ασφαλισμένοι όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πατήσουν την μπανανόφλουδα και να επιτρέψουν σε κράτος και εργοδοσία να μετατρέψουν τις εισφορές τους σε «επενδυτικό προϊόν» για τα κέρδη των ομίλων, που είναι και οι μόνοι πραγματικά κερδισμένοι από το τζογάρισμά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου