Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Τοποθέτηση του Δήμου Κουμπούρη μέλος του Δ.Σ του ΕΦΚΑ στην 8η συνεδρίαση του Δ.Σ του ΕΦΚΑ, στις 4 Μάρτη 2021

 



Τοποθέτηση του Δήμου Κουμπούρη μέλος του Δ.Σ του ΕΦΚΑ στην  8η  συνεδρίαση του Δ.Σ του ΕΦΚΑ, στις 4 Μάρτη 2021 στο θέμα 18ο  της ημερήσιας διάταξης περί:«Έκφραση γνώμης επί σχεδίου Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τη νέα αναπροσαρμογή κύριων συντάξεων – προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4670/2020».  

Η θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα είναι αρνητική για τους παρακάτω λόγους:

Η κυβέρνηση της Ν.Δ ως αντιπολίτευση καταψήφισε τον νόμο 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου). Υποσχόταν σε όλους τους τόνους ό,τι ερχόμενη στην κυβέρνηση θα τον καταργήσει. Αυτό δεν έγινε, διατήρησε την βασική του δομή αλλάζοντας ελάχιστες διατάξεις του όπως, αυτή που έρχεται τώρα να υλοποιήσει η  προτεινόμενη για υπουργική απόφαση.

Είμαστε αντίθετοι σε όλη αυτή την διαδικασία γιατί η κυβέρνηση με την υπουργική απόφαση έρχεται να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και την χρησιμοποιεί ως άλλοθι αφού διατηρεί το σύνολο της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας που ψηφίστηκε την τελευταία δεκαετία με τα γνωστά αποτελέσματα στα  κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Για την προτεινόμενη υπουργική απόφαση θέλω να σταθώ στα παρακάτω ζητήματα:

Η κυβέρνηση συνεχίζει να διατηρεί για τους παλιούς συνταξιούχους, που πήραν την σύνταξή τους πριν τον νόμο 4387/16 την περίφημη «προσωπική διαφορά» που στην ουσία της αποτελεί μια ακόμη εν δυνάμει «πηγή» για την σταδιακή μείωση στις συντάξεις. Το ότι αυτή η μείωση δεν έγινε  μέχρι τώρα όπως αρχικά προβλέπονταν από  τον νόμο, στους παλαιότερους συνταξιούχους αυτό οφείλεται στις μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας, που το απέτρεψαν.

Από τους συνταξιούχους αυτούς η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν πρόκειται να πάρει αύξηση, γιατί οποιαδήποτε αύξηση προκύψει θα συμψηφίζεται με την «προσωπική διαφορά». Η θέση μας είναι η «προσωπική διαφορά» να ενσωματωθεί στις συντάξιμες αποδοχές κάθε συνταξιούχου, να υπολογίζεται ως σύνταξη και να σταματήσει αυτό το αίσχος.    

Στους συνταξιούχους που η υπουργική απόφαση με βάση τον νόμο Ν. 4670/2020»   η κυβέρνηση της Ν.Δ, έρχεται να εφαρμόσει και έχουν πάνω από 30 χρόνια εργασίας  θα τους αποδοθούν νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Αυτοί είναι μερικές χιλιάδες από το σύνολο των 2.5 εκατομ. συνταξιούχων τους έχει γίνει ο επανυπολογισμός στις συντάξεις τους και η «προσωπική διαφορά», τους έχει αφαιρεθεί.

Με βάση αυτή την αφαίρεση οι συντάξιμες αποδοχές τους είναι αρκετά μικρότερες από τις συντάξεις που λαμβάνουν οι συνάδελφοί τους με τις ίδιες εργασιακές και μισθολογικές προϋποθέσεις που πήραν νωρίτερα την σύνταξή τους παρά τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Επομένως δεν πρόκειται για αύξηση όπως η κυβέρνηση υποστηρίζει, αλλά για μια ακόμη μείωση.

Τελικά  όλα αυτά που η κυβέρνηση τα εμφανίζει θετικά δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια ό,τι και οι δικές της πολιτικές είναι συνέχεια των προηγούμενων, διατηρούν όλες τις μειώσεις στις συντάξεις και οδηγούν σε νέες, μέσω «αυξήσεων».

Θεωρούμε επίσης απαράδεκτο το γεγονός ό,τι όλα αυτά τα χρόνια, όσα ποσά προβλέπεται να αφαιρούνται από τις συντάξεις αυτό να γίνεται αμέσως. Όταν όμως  για ελάχιστους συνταξιούχους προκύπτει κάποια θετική για αυτούς διαφορά αυτή αποδίδεται με το σταγονόμετρο και σε βάθος πενταετίας. Καλούμε την κυβέρνηση να αποδώσει άμεσα στους συνταξιούχους που δικαιούνται όλες αυτές τις διαφορές και τα αναδρομικά τους εφάπαξ, καθώς και τα αναδρομικά από τον προηγούμενο επανυπολογισμό. 

Για τις περιπτώσεις των καθυστερήσεων καταβολής των συντάξεων και των αναδρομικών που οι συνταξιούχοι δικαιούνται και τους αποδίδονται μετά από χρόνια και  άτοκα, σε αυτές τις αποδοχές η θέση μας είναι να καταργηθεί κάθε φορολογία αφού αυτά τα χρήματα άτοκα τους καταβάλλονται.

Με την υπουργική απόφαση μπαίνουν μια σειρά νέα στοιχεία  για την έκδοση των συντάξεων. Η θέση μας είναι αυτά  να γίνουν γνωστά με νέα πράξη με όλα τα στοιχεία ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν και όχι στο τέλος να αποδίδετε ένα χαρτί με ένα τελικό νούμερο που δύσκολα μπορεί να βγάζει κανείς νόημα.    

Γι’ αυτούς τους λόγους θεωρώ την προτεινομένη υπουργική απόφαση αρνητική και την καταψηφίζω.

Εκ μέρους των συνταξιουχικών οργανώσεων, καλούμε την κυβέρνηση να αποδώσει στους συνταξιούχους ότι άδικα τους έχει αφαιρεθεί στις συντάξεις, την 13η 14η σύνταξη, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υγεία, τις κοινωνικές παροχές που σε όλη μας την ζωή έχουμε πληρώσει και δεν τα χρωστάμε σε κανένα και  να σταματήσει κάθε σκέψη για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.  

Κείμενο  για τα πρακτικά της συνεδρίασης της 4/3/21

Δήμος Κουμπούρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου