Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

ΝΟΜΟΣ - ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ - ΒΡΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


Νέα αντιασφαλιστικά χτυπήματα και «δωράκια» αξιώνουν οι βιομήχανοι



Την όρεξη του κεφαλαίου για τα επόμενα «δωράκια» και τα επόμενα αντιασφαλιστικά χτυπήματα έχει ανοίξει το νομοσχέδιο - λαιμητόμος Βρούτση - Κατρούγκαλου, με τον ΣΕΒ να απαιτεί «περαιτέρω βελτίωση σε σημεία όπως η περαιτέρω μείωση και ο εξορθολογισμός του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας με την ταχύτερη και ευρύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών».


Τα παραπάνω επισημαίνονται στο υπόμνημα που κατέθεσαν χτες οι βιομήχανοι στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών και τη διαδικασία ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

Επιβεβαιώνοντας ότι το νέο νομοσχέδιο θωρακίζει τον προηγούμενο νόμο - λαιμητόμο από «νομικά κενά», ο ΣΕΒ αναφέρει πως θεωρεί θετικό το ότι «η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία διορθώνει αστοχίες και ανεπάρκειες του προηγούμενου νόμου».

«Φωτογραφίζοντας» τα επόμενα βήματα της επίθεσης διαρκείας, τα οποία έχει προδιαγράψει και η ίδια η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ λέει ότι «μια πραγματική και ουσιαστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Η διατήρηση της μακρόχρονης βιωσιμότητας του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος μέσω της άμεσης εφαρμογής κατάλληλων μεταρρυθμίσεων αποτελεί επιτακτική ανάγκη».

Στο ίδιο υπόμνημα, σε ένα ρεσιτάλ προκλητικότητας απέναντι στους εργαζόμενους που παράγουν όλο τον πλούτο, αποδίδει «τα ελλείμματα του Ασφαλιστικού» στην «παροχή αυξανόμενων και περισσοτέρων συντάξεων, δυσανάλογων με τις εισφορές που είχαν καταβληθεί», τα οποία, όπως αναφέρει μάλιστα, «αποτέλεσαν την κυριότερη συνιστώσα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που έφεραν την ελληνική δημοσιονομική χρεοκοπία του 2009-2010 και οδήγησαν στα μνημόνια»!


Στον αντίποδα των αξιώσεων των βιομηχάνων, οι φορείς εργαζομένων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών κ.λπ., που τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση, ακόμα και αυτοί των οποίων η πλειοψηφία είναι στοιχισμένη με την αντιλαϊκή πολιτική, δεν μπόρεσαν να σκιάσουν τα νέα δεινά που φέρνει το νομοσχέδιο.

Για παράδειγμα, ο Δικηγορικός Σύλλογος έκανε λόγο για «αδυναμία ενός μεγάλου μέρους των ασφαλισμένων να ανταποκριθεί στις παλαιές και νέες υποχρεώσεις του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι 13.300 δικηγόροι (το 1/3 περίπου της χώρας) αιτήθηκαν ρύθμιση 120 δόσεων, ενώ καλούνται με το νέο σχέδιο νόμου να καταβάλουν υψηλότερη ελάχιστη εισφορά, παράλληλα με τις δόσεις ρύθμισης και τα αναδρομικά του ΕΤΑΕΠ».

Χαρακτηριστικό είναι και το ότι ο πρόεδρος του Σωματείου Μεταλλωρύχων Μεταλλείων Κασσάνδρας, Χρ. Ζαφειρούδας, όσο και αν προσπάθησε να μιλήσει για τις... καλές προθέσεις της κυβέρνησης, στο διά ταύτα ανέφερε ότι «το προσδόκιμο ζωής του μεταλλωρύχου είναι 62 με 63 χρόνια. Ολοι οι εργαζόμενοι μετά από μία 15ετία έχουν τεράστια προβλήματα υγείας. Καρδιολογικά, αναπνευστικά», για να τονίσει ότι «ίσως δεν προλάβουμε να συμπληρώσουμε τα 67 έτη»...

Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, ξεκαθαρίζουν οι συνταξιούχοι

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, μιλώντας στη διαδικασία της ακρόασης φορέων, τόνισε ότι «τα τελευταία 30 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις μάς λένε ότι αναμορφώνουν το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αλλά εμείς βλέπουμε να κατεδαφίζεται ό,τι με αγώνες και θυσίες έχουμε κερδίσει». Πρόσθεσε ότι αντίστοιχα με το σημερινό νομοσχέδιο «ό,τι προηγούμενα μας έχει αφαιρεθεί, ό,τι μας τσάκισε τη ζωή, όσες περικοπές και αν έγιναν, που είναι πολύ μεγάλες, έρχονται να υιοθετηθούν. Διατηρείται ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι άλλοι νόμοι που έχουν ψηφιστεί» και η κυβέρνηση πάει παρακάτω, ώστε πλέον από «30 χρόνια δουλειάς και κάτω κανείς συνταξιούχος δεν θα πάρει τίποτα, όπως και φυσικά με τα 9.000 ένσημα».

Αναφέρθηκε ακόμα στη μεγάλη ληστεία που γίνεται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις σε βάρος του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, για να τα προσφέρουν «στις τσέπες επιχειρηματικών ομίλων, ως ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες, σε εκείνους που επιδιώκουν και θέλουν η Κοινωνική Ασφάλιση και ο κοινωνικός της χαρακτήρας να καταργηθούν. Βρήκαν εύκολο χρήμα, το άρπαξαν και τώρα συνεχίζουν τις ίδιες πολιτικές», σημείωσε.

Εκανε καθαρό ότι οι συνταξιούχοι «δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο τις λογικές αυτές. Βρισκόμαστε στο δρόμο του αγώνα και οι αγώνες μας δεν γίνονται ούτε κατ' εντολή, ούτε για "επαναστατική γυμναστική", όπως λένε ορισμένοι. Εχουν πραγματική, υπαρκτή βάση στα μεγάλα προβλήματα των συνταξιούχων, γιατί διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί. Δεν το χρωστάμε σε κανένα δανειστή, δεν το δανειστήκαμε από κανέναν τραπεζίτη, δεν μας το έδωσε καμία κυβέρνηση. Ολα είναι πληρωμένα από εμάς και τα διεκδικούμε, να το ξέρει και η κυβέρνηση, μέχρι το τέλος».

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Π. Τάτσης, τόνισε: «Είμαστε η γενιά που τα έχουμε δει όλα», προσθέτοντας πως «όλες οι παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις έλεγαν ότι είχαν ορίζοντα 60 και 70 χρόνια. Το ίδιο λέει και σήμερα η κυβέρνηση», όμως κάθε φορά παίρνονται και νέα μέτρα.

ΚΚΕ: Αυτοί που τα «φάγανε» ζητάνε και τα «ρέστα»!

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας στη συνεδρίαση επί των άρθρων που ακολούθησε χτες το απόγευμα, κατήγγειλε τον ΣΕΒ, τα όσα αξιώνει αλλά και την προσπάθειά του να παρουσιάσει τους συνταξιούχους ως υπεύθυνους για τα «δημοσιονομικά κενά»!

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μα δεν ντρέπονται; Αυτοί τα φάγανε! Θα μπορούσε το ασφαλιστικό σύστημα να έχει αποθεματικά τέτοια που να δίνει συντάξεις ικανοποιητικές σε όλους. Τα έφαγαν και έρχονται εδώ να πουν ότι πρέπει να συνεχίσουνε τις ανατροπές, να δίνονται συντάξεις πείνας». Τόνισε ότι όλες οι αντιασφαλιστικές ανατροπές που έχουν επιφέρει οι αστικές κυβερνήσεις «του ΣΕΒ τα αιτήματα ικανοποιούσαν» και πως όλα τα αστικά κόμματα τα συμφέροντα του ΣΕΒ, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου υπηρετούν.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο, τόνισε ότι θωρακίζει το διαχωρισμό της σύνταξης σε «εθνική» και σε «ανταποδοτική», αυτό το «κόλπο γκρόσο» όπως το χαρακτήρισε, για να καταργηθεί η κατώτερη σύνταξη που η εργατική τάξη κατέκτησε με σκληρούς αγώνες και αίμα.

Οπως είπε, «η κατώτερη σύνταξη ήταν 492 ευρώ, συν 230 το ΕΚΑΣ, δηλαδή 712 ευρώ. Τώρα είναι τα 345 της "εθνικής" σύνταξης, συν 58 ευρώ της ανταποδοτικής, δηλαδή 403 ευρώ. Αυτά είναι τα έργα όλων σας. Ο συνταξιούχος ζει σήμερα με 303 ευρώ λιγότερα το μήνα από ό,τι ζούσε το 2009», σημείωσε.
Πρόσθεσε δε ότι η «εθνική» σύνταξη που εγγυάται το κράτος, μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο ανάλογα με τα δημοσιονομικά. Δηλαδή, το νομοσχέδιο «αφήνει ανοιχτό το δρόμο» για να απαλλαγεί τελείως το κράτος από την υποχρέωση να συμμετέχει στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Το νομοσχέδιο «δεν αφήνει κανέναν απ' έξω» από τις αντιασφαλιστικές διατάξεις του, υπογράμμισε ο Χρ. Κατσώτης, τονίζοντας ότι ο αγώνας ενάντια σε αυτήν την επίθεση «δεν θα σταματήσει, αλλά θα ενταθεί το επόμενο διάστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου