Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Συγκέντρωση των συνταξιούχων σε ΣτΕ και υπουργείο Εργασίας (VIDEO - ΦΩΤΟ)


Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν σήμερα οι συνταξιούχοι οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ - ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο χαιρέτισαν εκπρόσωποι των Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε με αφορμή τη σημερινή έκδοση της «πρότυπης δίκης» στην Ολομέλεια του ΣτΕ για το ζήτημα των αναδρομικών, των περικοπών κύριων και επικουρικών συντάξεων των συνταξιούχων, αλλά και την κατάργηση από 1/1/2013 των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος καλοκαιριού.

Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις σημειώνουν μεταξύ άλλων πως «οι απόμαχοι της δουλειάς, αλλά όχι της ζωής και του αγώνα, δίνουμε συνέχεια στους αγώνες μας και απαιτούμε την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων μας, των αβάστακτων περικοπών που έχουν γίνει στις συντάξιμες αποδοχές μας, κύριες - επικουρικές συντάξεις, την 13η και 14η σύνταξή μας και ό,τι άλλο μας έχει αφαιρεθεί. Την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντεργατικών νόμων, την καταβολή όλων των παράνομων παρακρατήσεων χωρίς δίκες, δικαστήρια και με τη συμμετοχή των χρυσοκάνθαρων δικηγορικών γραφείων.


Ό,τι μας έχει αφαιρεθεί έγινε με πολιτικές αποφάσεις και με πολιτική απόφαση να αποδοθούν. Δεν κυβερνούν τα Δικαστήρια αλλά οι κυβερνήσεις. Να σταματήσουν ορισμένοι που θέλουν να εμφανίζονται ως συνδικαλιστές να στηρίζουν τους υπεύθυνους γι’ αυτήν την κατάσταση και να "πετούν την μπάλα στην εξέδρα". 

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση που έρχεται να τσακίσει ό,τι έχει απομείνει στην Κοινωνική Ασφάλιση επ’ ωφελεία των μεγάλων εμπορευματικών ομίλων».

Η συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ

«Μας τσάκισαν ό,τι με αγώνες και θυσίες έχουμε δουλέψει σε όλη μας τη ζωή. Δεν τα χρωστάμε σε κανέναν. Είναι δικά μας και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους από τις πολιτικές ηγεσίες, τις κυβερνήσεις. Γιατί αυτές μας έκοψαν συντάξιμες αποδοχές, κύριες - επικουρικές συντάξεις, την 13η και 14η σύνταξη. Και τώρα πετάνε τη "μπάλα στην εξέδρα", στο ΣτΕ που βγάζει αποφάσεις κατά το δοκούν, άλλοτε ερμαφρόδιτες, άλλοτε ατελέσφορες, πάντα υπέρ των κυβερνήσεων.

Ποτέ δε καλλιεργήσαμε τη λογική "τρέξτε πληρώστε δικηγόρους". Μέχρι και σήμερα τα μεγαλοδικηγορικά γραφεία, ζητούν 300 και 400 ευρώ από κάθε συνταξιούχο για προσφυγές. Εμείς είχαμε συμπαραστάτες στους αγώνες δικηγόρους που μας έδωσαν νομικές συμβουλές αφιλοκερδώς.

Όμως το δίκιο δε κερδίζεται στις αίθουσες των πρωτοδικείων. Πήραμε πίσω την εισφορά αλληλεγγύης, την εισφορά για την Υγεία, την αρνητική νομοθεσία για τις συντάξεις χηρείας, την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς για τους παλιούς συνταξιούχους. Όλα αυτά δεν μας τα έδωσε κάποιο δικαστήριο. Είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας. Των 160 αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έγιναν το 2018 και των 140 το 2019».

Με αυτά τα λόγια έξω από το ΣτΕ, ο Δήμος Κουμπούρης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, έδωσε το στίγμα της μεγάλης συγκέντρωσης και πορείας που έγινε το πρωί της Παρασκευής από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ - ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ προς το ΣτΕ και το υπουργείο Εργασίας. (Δείτε στιγμιότυπα από την κινητοποίηση και την ομιλία του Δ. Κουμπούρη πάνω στο κεντρικό video).

Στη συνέχεια μίλησαν οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. (Δείτε εδώ το σχετικό video).

Συγκεκριμένα:

Ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου μιλώντας για την ανάγκη να μην ενσωματωθούν οι επικουρικές συντάξεις στις κύριες.

Ο Βαγγέλης Χριστακόπουλος, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Απόστρατων Αστυνομίας - Σωμάτων Ασφαλείας σημειώνει: «Οι απόστρατοι είμαστε στον αγώνα μαζί με την κοινωνία, μες την κοινωνία. Η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι ανεξάρτητη, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα».

Ο Τέλης Κάντας πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, υπογράμμισε την ανάγκη «να κλείσουμε τα αυτιά μας στις "σειρήνες". Από το 2010 το ΣτΕ βάζει ταφόπλακα με τις αποφάσεις του για όσα δικαιούμαστε».

Ο Γιώργος Πεπόνης από την Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΕΛΤΑ μιλάει για την κοροϊδία της 13ης σύνταξης που δόθηκε πέρυσι «ήταν σχεδόν το 1/3».

Ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ θυμίζει «είμαστε στο δρόμο απ' την ώρα που άρχισαν οι αδικίες και θα σταματήσουμε όταν δώσουν πίσω όσα μας έκλεψαν».

Ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, εκ μέρους του Συνδέσμου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών τόνισε ότι «τα δώρα, οι συντάξεις δεν κερδίζονται στις αίθουσες των πρωτοδικείων, αλλά με αγώνες».

Η Γωγώ Παπαδάκου, εκ μέρους της ΠΟΣΕ - ΟΑΕ και η Χριστοδούλου Αθανασία, εκ μέρους των Συνταξιούχων Δικηγόρων μίλησαν για την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα.

Ο Κώστας Τζατζάνης πρόεδρος των συνταξιούχων του ΕΣΤΑΜΕΔΕ σημείωσε ότι «δύο δρόμοι υπάρχουν μπροστά μας: Να καταφύγουμε στους θεσμούς που μας σφαγιάζουν ή βαστώντας ο ένας το μπράτσο του άλλου στο δρόμο του αγώνα»
















902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου