Με αντιλαϊκό εφαλτήριο τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, περιγράφοντας το πλαίσιο της υπό διαμόρφωση αντιλαϊκής συμφωνίας, εστίασε στα παρακάτω:
1. Νέο σφαγείο στις συντάξεις: Οι «παρεμβάσεις» ξεκινούν από το 2019, με το ύψος της καρατόμησης να φτάνει στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Πρόκειται για ένα από τα επόμενα βήματα της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι επιλέχτηκε ο τομέας των συντάξεων, που με τη σειρά του δεν επηρεάζεται από «αστάθμητους» παράγοντες, όπως είναι οι εξελίξεις στην οικονομική δραστηριότητα και στους ρυθμούς του ΑΕΠ, που συνδέονται με τη μάζα των φορολογικών εσόδων.
2. Φορολογία εισοδήματος: Πρόκειται για την περαιτέρω σύνθλιψη του αφορολόγητου ορίου - δεύτερη στη σειρά από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης - που θα εφαρμόζεται από το 2020. Η ενίσχυση της φοροληστείας θα φτάσει επίσης σε 1% του ΑΕΠ, ή σε ακόμα 1,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Αυτή θα έρθει να προστεθεί στα αντιλαϊκά μέτρα του 2019, με τη «σούμα», για την ώρα, να φτάνει σε 2% του ΑΕΠ (3,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση) κατά την πλήρη ανάπτυξη των μέτρων, δηλαδή από το 2020 και για τα επόμενα χρόνια.
Ο προσδιορισμός του αφορολόγητου ορίου αναμένεται να «κλειδώσει» στο πλαίσιο των συζητήσεων με το κουαρτέτο στην Αθήνα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δρομολογείται η κατακρεούργηση σε ετήσια εισοδήματα, ύψους 5.500 ευρώ, εξέλιξη που ισοδυναμεί με την επιβολή φόρου σε εισοδήματα της τάξης των 392 ευρώ το μήνα. Για παράδειγμα, στην περίπτωση μισθωτού ή συνταξιούχου με εισόδημα στα 8.000 ευρώ (αφορολόγητο μέχρι σήμερα), ο νέος φόρος με συντελεστή στο 22% φτάνει στα 550 ευρώ.
3. Χρονοδιάγραμμα με αντιλαϊκές ρήτρες: Σε κάθε περίπτωση, το χρονοδιάγραμμα της αντιλαϊκής κλιμάκωσης συνδέεται αναπόσπαστα με την επίτευξη των στόχων τους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» (3,5% του ΑΕΠ στους κρατικούς προϋπολογισμούς από το 2018). Σε αυτό το πλαίσιο, οποιαδήποτε «αρνητική απόκλιση» συνεπάγεται την επιβολή νέων μέτρων ή και τη μεταφορά του φορολογικού πακέτου που προβλέπεται από το 2020 στο 2019.
Οπως επιβεβαίωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, η τελευταία «αξιολόγηση» του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 είναι η «πλέον σημαντική», καθώς ανάλογα με τις επιδόσεις της οικονομίας και το κατά πόσο θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, θα κρίνουν τελικά το πότε και πώς θα εφαρμοστεί το σύνολο των μέτρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου