Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Με κάτω από 9.500 ευρώ ετησίως ζουν τουλάχιστον ένας στους δυο μισθωτούς και συνταξιούχους στην Ελλάδα

Με ποιον τρόπο θέλει το ΔΝΤ να «τιμωρήσει» 55% των Ελλήνων, που ζουν με 9.500 τον χρόνο

Με ποιον τρόπο θέλει το ΔΝΤ να «τιμωρήσει» 55% των Ελλήνων, που ζουν με 9.500 τον χρόνο - Κεντρική Εικόνα
Με κάτω από 9.500 ευρώ ετησίως ζουν τουλάχιστον ένας στους δυο μισθωτούς και συνταξιούχους στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις. Ειδικότερα, όπως προκύπτει απ΄ την επεξεργασία τους, σχεδόν έξι στους δέκα μισθωτούς και συνταξιούχους δήλωσαν στην εφορία εισόδημα χαμηλότερο από το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ, που ίσχυε πέρυσι. 
Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σύνολο 5,4 εκατομμυρίων φορολογουμένων με εισόδημα από μισθό ή σύνταξη, 3.020.000 δήλωσαν λιγότερα από 9.500 ευρώ και συνολικά 16,750 δισ. ευρώ ή σε μέσα επίπεδα 5.546 ευρώ ο καθένας.
Αυτό το σύνολο των 3.020.000 φορολογουμένων είναι που έχει μπει στο... στόχαστρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ζητεί επίμονα τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» μέσω της συρρίκνωσης του αφορολόγητου.


Όπως αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, «οι Αρχές πρέπει να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές και τους συντελεστές των ασφαλιστικών εισφορών, να μειώσουν τις γενναιόδωρες απαλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και να εξαλείψουν τις υπόλοιπες φορολογικές απαλλαγές που ωφελούν τους πλούσιους».

Κάθετη πτώση

Τα στοιχεία από την επεξεργασία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος αποκαλύπτουν επίσης ότι μέσα στην πρώτη πενταετία των μνημονίων, τα εισοδήματα που δήλωσαν στην εφορία περίπου 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι σημείωσαν ελεύθερη πτώση. Το 2011, τα φυσικά πρόσωπα αποτύπωσαν στις δηλώσεις τους εισοδήματα συνολικού ύψους 104 δισ. ευρώ για το προηγούμενο έτος. Πέντε χρόνια αργότερα, φέτος, μετά βίας έφτασαν τα 74,5 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της εσωτερικής υποτίμησης των αποδοχών σε καθεστώς μνημονίου, αλλά και της συνεχιζόμενης φοροδιαφυγής.

Στα ποσά αυτά, ενσωματώνονται και τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών ή ακόμα και των μισθωτών – συνταξιούχων από άλλες πηγές πέραν των τακτικών αποδοχών τους, όπου τα περιθώρια απόκρυψης παραμένουν ενεργά.

Όσο τα δηλωθέντα εισοδήματα διαγράφουν ελεύθερη πτώση, οι ανάγκες του προϋπολογισμού και των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων απαιτούν πρόσθετα έσοδα. Νέοι φόροι και νέοι πονοκέφαλοι.

Με την έκθεση φθινοπωρινών προβλέψεων, πριν από τρεις ημέρες, η Κομισιόν έθεσε ευθέως το ενδεχόμενο να απαιτηθούν διορθωτικές κινήσεις στον προϋπολογισμό του 2017. Η επιτροπή σημειώνει ότι έως το τέλος του 2016, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2017, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2017-20 «περιλαμβάνοντας πιθανές προσαρμογές στη δημοσιονομική πολιτική ώστε να διασφαλίσει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Το ενδεχόμενο στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, να μπει επίμονα στο τραπέζι η απαίτηση πρόσθετων μέτρων δεν αποκλείεται. Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι θέμα δημοσιονομικού κενού – άρα πρόσθετων μέτρων- για το 2017 δεν υπάρχει, αλλά για το 2018, η εξίσωση είναι πιο δύσκολη. Αν το 3,5% του ΑΕΠ στον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος δεν μειωθεί, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν στα πέριξ των διαπραγματεύσεων ότι το ΔΝΤ θα απαιτήσει νέο μαχαίρι στο αφορολόγητο.

{--->}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου