Κυριακή, 3 Ιουλίου 2016

Η συνέπεια της κυβέρνησηςΔιπλάσιοι αυτοί που έχασαν το ΕΚΑΣ ελάχιστοι ωφελήθηκαν 
Το ψέμα και η παραπλάνηση έχουν γίνει «δεύτερη φύση» στην κυβέρνηση. Έτσι έγινε και στην περίπτωση του ΕΚΑΣ. Δε φτάνει, δηλαδή, που κατακρεουργεί τις συντάξεις, αλλά κοροϊδεύει τους συνταξιούχους φόρα - παρτίδα. Όταν τέθηκε το ζήτημα για αναδρομικό κόψιμο του ΕΚΑΣ από την αρχή του έτους, βγήκε η κυβέρνηση και υποσχέθηκε ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που τελικά θα το χάσουν μέσα στο 2016 δεν θα επιστρέψουν αναδρομικά τους 5 μήνες που είχαν λάβει και ότι το ποσό που το υπολόγιζε να «εξοικονομήσει» θα καλυπτόταν από άλλες πηγές. 

Ήρθα, όμως, η ώρα της κατάργησης του ΕΚΑΣ με την καταβολή της σύνταξης του Ιούλη και προέκυψε το εξής: Αντί για το 20% των δικαιούχων από τους οποίους υπολόγιζε να το κόψει η κυβέρνηση, περίπου 80.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, ο αριθμός αυτός σχεδόν διπλασιάστηκε στο 40% και 143.000 συνταξιούχοι το έχασαν οριστικά μέσα στο 2016. 

Έτσι, η κυβέρνηση «κράτησε» την υπόσχεσή της για μη αναδρομική παρακράτηση του ΕΚΑΣ. Αντί να το κόψει φέτος στο 20%, όπως αρχικά προβλεπόταν, το έκοψε στο 40% και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Για να επιβεβαιωθεί για μια φορά ακόμη ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι συνεπής στις υποσχέσεις της. 


Κρατάει μέχρι κεραίας τα λόγια της. Πράγματι, είναι συνεπής αλλά όχι απέναντι στους συνταξιούχους, αλλά στις δεσμεύεις που ανέλαβε με το 3ο μνημόνιο υπέρ του κεφαλαίου. Υπολόγιζε να κόψει φέτος πάνω από 160 εκατ. ευρώ από τους χαμηλοσυνταξιούχους. «Έπιασε» το πλάνο της, αδειάζοντας τις τσέπες των χαμηλοσυνταξιούχων. Ποιος, λοιπόν, μπορεί να την μεμφθεί για ασυνέπεια..;
Του Βασίλη Αγγελόπουλου

 Ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων που υπέστησαν την εβδομάδα που μας πέρασε περικοπή ή ακόμα χειρότερα κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Ασφαλείς πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ), θέλουν να ανέρχονται στις 163.000 οι «χαμένοι» του ΕΚΑΣ, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον αρχικό προγραμματισμό. 

Από αυτούς, περίπου 143.000 έχασαν οριστικά τη συγκεκριμένη προνοιακή παροχή, ενώ μείωση υπέστησαν άλλα 20.000 άτομα. Το παράδοξο είναι ότι υπήρξαν και μόλις 571 χαμηλοσυνταξιούχοι που ωφελήθηκαν από τις αλλαγές των εισοδηματικών κριτηρίων και θα διαπιστώσουν ότι το ΕΚΑΣ αυξήθηκε, έστω και λίγο... Με δεδομένο ότι το ΕΚΑΣ το 2015 καταβλήθηκε σε περίπου 380.000 δικαιούχους, προκύπτει ότι σχεδόν το 42% των περσινών δικαιούχων, φέτος έχασαν ή υπέστησαν μείωση στο επίδομά τους. 

Το γεγονός ότι είναι διπλάσιος ο αριθμός όσων έχασαν το ΕΚΑΣ σε σχέση με την αρχική, μνημονιακή δέσμευση για απώλεια στο 20% των δικαιούχων, ερμηνεύεται από τον περιορισμό της αναδρομικής επιστροφής.

Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Εργασίας κατάφερε να μην φανεί η «τρύπα» ύψους 100 εκατ. ευρώ, που επρόκειτο να δημιουργηθεί από το γεγονός ότι η εφαρμογή της περικοπής του ΕΚΑΣ ξεκίνησε την 1η Ιουνίου και όχι την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. 

Τα νέα ποσά ΕΚΑΣ για το έτος 2016 για όσους λαμβάνουν πλήρη σύνταξη διαμορφώνονται ως εξής: 

• 230 ευρώ για εισόδημα έως 7.216 ευρώ

 •172,50 ευρώ για εισόδημα από 7.216,01 μέχρι 7.518 ευρώ 

• 115 ευρώ αν έχουν εισόδημα 7.518,01 μέχρι 7.720 ευρώ, και

 • 57,50 ευρώ για εισόδημα 7.720,01 μέχρι 7.972 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου