Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Ασφαλιστικό - συντάξεις: το κόλπο γκρόσο της κυβέρνησης!




Βασικό προπαγανδιστικό επιχείρημα της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό ήταν, είναι και θα είναι για μεγάλο διάστημα ότι δεν κόβονται οι κύριες συντάξεις, δεν μειώνεται το ύψος τους.

Καυχιέται πως στην διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο κατάφερε να τις προφυλάξει. Κι αυτό το παρουσιάζει σαν μια μεγάλη επιτυχία της, για την οποία θα πρέπει να της χρωστάμε και ..ευγνωμοσύνη!!

Παραδέχεται βέβαια ότι θα περικοπούν οι επικουρικές, αλλά αυτό το εμφανίζει σαν κάτι το φυσιολογικό, το οποίο δεν αξίζει να το συζητάμε, αφού το πρόβλημα είναι μόνο οι κύριες.

Είναι όμως έτσι; όχι βέβαια. Γιατί ο αντιασφαλιστικός νόμος – λαιμητόμος 4387/16 έχει τέσσερα βασικά εργαλεία, τα οποία αποτελούν τα κύρια κλειδιά – ρύθμισης των ανατροπών αυτών, με ρόλο μάλιστα σε ένα βαθμό ύπουλο και καμουφλαρισμένο.


Ποια είναι αυτά:
1. 
  Η κατάργηση  της υποχρέωσης του κράτους να εγγυάται, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων στους δικαιούχους όταν το ΕΦΚΑ θα αδυνατεί να το πράξει λόγω οποιωνδήποτε προβλημάτων 9 εισφοροκλοπή, εισφοροαποφυγή, μαύρη – ανασφάλιστη εργασία, κλοπή αποθεματικών κ.α.). όσον αφορά στις κύριες η ευθύνη του να περιορίζεται μόνο στην κάλυψη της άθλιας «Εθνικής σύνταξης», ενώ για το αναλογικό  μέρος των κύριων και τις επικουρικές αποποιείται πλέον κάθε υποχρέωσης, αφήνοντας τα στη «μοίρα» τους.

2.   Ο υπολογισμός των νέων - από εδώ και πέρα – συντάξεων με το νέο τρόπο, όσον αφορά στο αναλογικό μέρος τους (αυξήσεις ορίων ηλικίας, μειώσεις συντάξιμων μισθών και ποσοστών αναπλήρωσης, ανώτατο πλαφόν σύνταξης), με ταυτόχρονη οριστική κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, που οδηγεί τις νέες γενιές σε ένα συνταξιοδοτικό μεσαίωνα. Η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο στηρίζονται και ποντάρουν στην από τώρα μοιρολατρική αποδοχή αυτού του μέλλοντος από τις νέες γενιές εργαζομένων, που πιέζονται από την ανεργία, την εργοδοτική τρομοκρατία, την προπαγάνδα των μονόδρομων και των φρούδων ελπίδων για κάποια πιθανή μελλοντική βελτίωση της κατάστασης, ζώντας από τώρα και «προπονούμενες» σε μια άθλια ζωή με άθλιους μισθούς, χωρίς ασφάλιση, με ευκαιριακή απασχόληση.

3.   Η καθιέρωση της «προσωπικής διαφοράς» (ΠΔ) για τις σήμερα αποδιδόμενες συντάξεις, που προκύπτει από τον επανυπολογισμό τους από 1/1/2019 με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο νόμος. Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το γεγονός :

α) ότι μέχρι το 2019 οι κύριες συντάξεις δεν θα υποστούν μειώσεις  και
β) ότι και μετά το 2019 θα εξακολουθεί να καταβάλλεται το ίδιο ποσό σαν άθροισμα, ισχυρίζεται ότι έτσι διαφύλαξε τις κύριες συντάξεις και δεν τις μείωσε.

Ποιο είναι όμως το «μυστικό»; 

Ότι η «προσωπική διαφορά» σαν ποσό βγαίνει εκτός σύνταξης, παύει να είναι μέρος της σύνταξης και μετατρέπεται σε ένα επίδομα, τύπου ΕΚΑΣ, το οποίο απλά θα εξακολουθεί να αποδίδεται. Όλες οι κύριες συντάξεις λοιπόν μειώνονται κατά το ποσό της «προσωπικής διαφοράς»  του κάθε συνταξιούχου. Τους τρόπους εκμετάλλευσης της ύπαρξης της ΠΔ από τις κυβερνήσεις τους που αναλύουμε στη σχετική μελέτη για τον νόμο.

4.   Η λειτουργία του αυτόματου «κόφτη». Κι εδώ δεν θα κάνουμε μεγαλύτερη ανάλυση, μόνο να επισημάνουμε πως η ΠΔ των συνταξιούχων θα είναι προνομιακό πεδίο εφαρμογής του, αφού μάλιστα η ΠΔ δεν θα λογίζεται στις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις, άρα με την λειτουργία του «κόφτη» η κάθε κυβέρνηση θα ισχυρίζεται ότι δεν κόβει δαπάνες από συντάξεις, αλλά ένα επιπλέον «χαριστικό» επίδομα, όπως σήμερα το ΕΚΑΣ. 

Να κλείσουμε λοιπόν τα αυτιά μας στις κυβερνητικές ψευτιές και να ενημερώσουμε σωστά τους συνταξιούχους και εργαζόμενους στην κατεύθυνση της έντασης της πάλης για ανατροπή της πολιτικής αυτής.  

Άρθρο του «Πανσυνταξιουχικού Αγώνα», Ιούνιος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου