Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Σε θέση μάχης οι συνταξιούχοι για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν υγεία (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ  ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Σε θέση μάχης για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν υγεία, χωρίς επιχειρηματική δράση, με κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό και υποδομές, βρίσκονται οι συνταξιούχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως αναδείχθηκε μέσα από την περιφερειακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 7 Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη με συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων από τις πόλεις της περιοχής.

Ήδη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα συνταξιουχικών οργανώσεων Θεσσαλονίκης έχει ανακοινώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στις 11 π.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου. Τις επόμενες μέρες θα συζητήσουν τα ΔΣ των σωματείων στους άλλους νομούς προκειμένου να αποφασίσουν αν θα μετακινηθούν για να συμμετέχουν στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, ή θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των νομών.

Σε περιφερειακή κινητοποίηση στην Κομοτηνή στις 21 Φλεβάρη, προχωρούν οι συνταξιουχικές οργανώσεις της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Στη σημερινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, κάλεσε τους συναδέλφους του να δώσουν αποφασιστικά τη μάχη και να οργανώσουν αγωνιστικές δράσεις ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει την υγεία σε εμπόρευμα, την πολιτική του «όποιος έχει λεφτά ζει», όπως είπε. Και σημείωσε ότι «μόνο εμείς οι ίδιοι με τον αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε φραγμό σε αυτό το δρόμο». Μίλησε για κλιμάκωση του αγώνα με συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη σε συντονισμό της πάλης με το εργατικό κίνημα.

Αναφέρθηκε ακόμα στην ένταση της επίθεσης που προετοιμάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ για παραπέρα μείωση των συντάξεων και αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

«Μας φόρτωσαν τα βάρη την περίοδο της κρίσης, του κορονοϊού, της ύφεσης», είπε, «και συνεχίζουν. Σκοπός τους είναι να μειώσουν παραπέρα το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος. Στο πλαίσιο αυτό συζητάνε πως οι αυξήσεις που δίνονται θα είναι κάτω από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Για το ασφαλιστικό σκέφτονται ότι πρέπει να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του κράτους προς το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης. Σήμερα δίνει 15%, και θέλουν να το φτάσουν στο 10%. Πως θα βγει αυτό; Με μειωμένες συντάξεις και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που θέλουν να το πάνε στα 74 χρόνια.

Μπορούμε να τους φράξουμε το δρόμο. Δίνουμε τη μάχη και θα τη συνεχίσουμε».

Στη διάρκεια της σύσκεψης παραβρέθηκε και χαιρέτησε αντιπροσωπεία των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ η οποία δήλωσε την στήριξή της στον αγώνα των συνταξιούχων. Η Χ. Σταμούλη, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Χημικού είπε ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι, δηλαδή τα εγγόνια σας και τα παιδιά σας, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής. Εμείς οι φοιτητές βρισκόμαστε στο δρόμο παλεύοντας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, διεκδικώντας δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία. Και θα συνεχίσουμε».

Σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης προς τον αγώνα των φοιτητών, ανακοινώθηκε η οικονομική ενίσχυση από τα σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΤΑ, ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης και ΙΚΑ Κατερίνης. Ενώ και πολλοί άλλοι συνταξιούχοι, μεμονωμένα, ενίσχυσαν από το υστέρημά τους, προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος του κόστους μετακίνησης των φοιτητών για το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο σήμερα στην Αθήνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου