Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Πληρωμή συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2023

 

Πληρωμή συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2023

 


Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, υπενθυμίζει τις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων για το μήνα Δεκέμβριο 2023, στο πλαίσιο της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης των συνταξιούχων και προς αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας τους.

Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:

Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 πρόκειται να καταβληθούν:

«Χαρτζιλίκια» σε συνταξιούχους και μειώσεις για παροχές σε ανέργους

 

Στη γραμμή των συντάξεων πείνας για τους συνταξιούχους και των πετσοκομμένων παροχών για τους ανέργους και τα άλλα θύματα της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων είναι κομμένος και ραμμένος ο προϋπολογισμός για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ). Είναι χαρακτηριστικό πως για μια ακόμη χρονιά, το 2024, τα ισοζύγια των ΟΚΑ (Ασφαλιστικά ταμεία, ΔΥΠΑ, ΕΟΠΥΥ, ΟΠΕΚΑ, ΝΑΤ) θα παρουσιάσουν πλεόνασμα ύψους 1,154 δισ. ευρώ, έναντι 950 εκατ. ευρώ φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προχωρά σε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 152 εκατ. ευρώ, καθώς όπως προκλητικά σημειώνει και η εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού, οι μεταβιβάσεις θα είναι μειωμένες «λαμβανομένης υπόψη της επάρκειας των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους». Ομως δεν λέει κουβέντα «για την επάρκεια των συντάξεων» που το 2024 θα χάσουν παραπέρα από την αγοραστική τους δύναμη, αφού η ονομαστική αύξηση μόλις κατά 3% υπολείπεται κατά πολύ του πραγματικού πληθωρισμού και ειδικά των τροφίμων που κινούνται σε διψήφια ποσοστά. Μάλιστα, την ελάχιστη αυτή αύξηση δεν θα λάβουν περίπου 750.000 συνταξιούχοι, δηλαδή το 30% του συνόλου τους, οι οποίοι θα πρέπει να αρκεστούν σε ένα εφάπαξ ...γιορτινό επίδομα από 100 έως 200 ευρώ.

Επιπλέον, πέραν της φορολογίας και του πραγματικού πληθωρισμού, οι συνταξιούχοι για άλλη μια φορά θα καταβάλουν το χαράτσι της «εισφοράς αλληλεγγύης» προς το ΑΚΑΓΕ, που το 2024 θα ανέλθει στα 555 εκατ. ευρώ, ενώ καμία αύξηση δεν θα υπάρξει στις επικουρικές συντάξεις. Την ίδια στιγμή βέβαια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους για συντάξεις και εφάπαξ τον Σεπτέμβριο του 2023 ανέρχονταν στα 545 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της χρόνιας καθυστέρησης απόδοσης των συντάξεων, παρά τους ισχυρισμούς για επιτάχυνση των διαδικασιών.