Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Περικοπές χωρίς τέλος στις συντάξει



Νέες αιματηρές περικοπές στις συντάξεις, με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» από 1/1/2019 (σύνταξη Δεκέμβρη), αλλά και η μετατροπή των συντάξεων χηρείας σε προνοιακά επιδόματα, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου, αναδεικνύονται μέσα από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΠΟΠΟΚΠ).

Χαρακτηριστικά, από τα στοιχεία που παρουσίασε η Ομοσπονδία - τα οποία αναφέρονται όχι σε στατιστικά δεδομένα «αλλά σε πραγματικά παραδείγματα παλαιών συντάξεων του ΤΕΒΕ», μετά τον επανυπολογισμό τους με βάση τις διατάξεις του ν. 4387 - προκύπτει σημαντική μείωση συντάξεων και μάλιστα και σε αυτές που λαμβάνουν χαμηλοσυνταξιούχοι. Επιπλέον, η σύγκριση γίνεται με τα σημερινά καταβαλλόμενα ποσά, δηλαδή στις συντάξεις στις οποίες ήδη έχουν επιβληθεί οι περικοπές των προηγούμενων χρόνων.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ Για την αποκατάσταση του δικαιώματος απονομής σύνταξης χηρείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις




Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος και Διαμάντω Μανωλάκου, για την αποκατάσταση του δικαιώματος απονομής σύνταξης χηρείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης αναφέρει: 

«Την 27η Ιουνίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α (Αξιοπρέπεια – Ισότητα - Αλληλεγγύη). Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα μέλη του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α., που πέρα απ’ την απώλεια του ανθρώπου τους, μέσω της εφαρμογής του ν. 4387/2016 για την απονομή συντάξεων χηρείας, αντιμετωπίζουν καθημερινά απάνθρωπους όρους διαβίωσης.