Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Συνέντευξη του Δ. Κουμπούρη στο ραδιόφωνο του «Alpha»





«Η σημερινή μέρα είναι μέρα απολογισμού και δράσης, θύμησης και προτροπής για το εργατικό - λαϊκό κίνημα γιατί τίποτα δεν κερδήθηκε χωρίς την οργάνωση της εργατικής τάξης και του λαού και τους αγώνες τους». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Alpha» το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς. 

Πρόσθεσε ότι «ο λαός μπορεί να εμποδίσει και τα νέα μέτρα που έρχονται εάν ενωθεί, συσπειρωθεί και οργανωθεί και δώσει τη "μάχη του πεζοδρομίου", της ενότητας της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Τις συντάξεις μας τις έχουμε πληρώσει, δεν έχει κανένας δικαίωμα να μας τις κόψει, όπως ήδη έχουν κάνει και θα κάνουν και πάλι από 1/1/19, στο πλαίσιο του στόχου που έχουν για μείωση της εργατικής δύναμης», τόνισε χαρακτηριστικά. 

«Η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είναι ειλικρινείς, χειραγωγούν, δημαγωγούν και τώρα, με την εκστρατεία για την ανάπτυξη, θέλουν να καθησυχάσουν και να αποτρέψουν αυτό που φοβούνται, δηλαδή την οργάνωση του λαού», κατέληξε ο Δήμος Κουμπούρης. 

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2018 Μαζική και μαχητική η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη




Με συνθήματα όπως «Εργάτη, νέε, το ΠΑΜΕ σε καλεί, σου κήρυξαν τον πόλεμο, πολέμα τους και εσύ», χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και νέοι συμμετέχουν στην απεργιακή πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, τιμώντας αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά.

Νωρίτερα στη συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου, μίλησε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και χαιρέτισε ο Γιώργος Ευθυμιάδης, γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην «Coca Cola» και μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΕΠ.

Η ομιλία του Λ. Στολτίδη


Μιλώντας στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ανέφερε τα εξής:

«Ταξική Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά.

Από το Σικάγο μέχρι την πρώτη αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά στην Αθήνα το 1924. Από τον ηρωικό Μάη του 1936 της Θεσσαλονίκης μέχρι τη συγκλονιστική θυσία των 200 κομμουνιστών στον τοίχο της Καισαριανής, το 1944. Ημερομηνίες - σταθμοί, ένα μικρό δείγμα του λαϊκού ηρωισμού, που συμπυκνώνουν όλες τις αρετές της εργατικής τάξης και της πρωτοπορίας της.

Η Πρωτομαγιά είναι μέρα που η εργατική τάξη όλου του κόσμου τιμά τους νεκρούς της, όχι μνημονεύοντάς τους, αλλά κάνοντας επιθεώρηση των δυνάμεών της

Οι μεγάλες μάχες, όπως αυτή για την κορυφαία κατάκτηση του 8ωρου, δείχνουν ότι κάθε εργατικό δικαίωμα είναι αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και θυσιών. Δείχνουν ότι δεν υπάρχουν "σωτήρες" για τους εργαζόμενους. Δεν υπάρχει μικρή ή μεγάλη κατάκτηση χωρίς ταξική πάλη. Ότι καμιά επιτυχία του εργατικού κινήματος στο έδαφος του καπιταλισμού δεν είναι μόνιμη ή δεδομένη.