Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάζουν οι ασφαλισμένοι για τα γυαλιά οράσεως



Για μια ακόμη φορά οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται αντιμέτωποι τόσο με τον «κόφτη» στις παροχές Υγείας, όσο και με το ενδεχόμενο να βάζουν βαθιά το χέρι την τσέπη, αυτή τη φορά για την παροχή γυαλιών οράσεως.

Από την Τρίτη άλλαξε η διαδικασία για τη χορήγηση και την αποζημίωση των οπτικών ειδών, με βεβαίωση πληρωμής (voucher) αξίας 100 ευρώ. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού θα λαμβάνουν από τον οφθαλμίατρο την ηλεκτρονική γνωμάτευση για το οφθαλμικό πρόβλημα μαζί με το voucher για το είδος που πρέπει να λάβουν (γυαλιά, φακοί επαφής), το οποίο θα δίνουν στο κατάστημα οπτικών ειδών. Eάν το είδος που θα πρέπει να προμηθευτούν ξεπερνά τα 100 ευρώ (κάτι που ισχύει για την πλειονότητα των περιπτώσεων αγοράς γυαλιών), τότε οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν τη διαφορά από την τσέπη τους.

Οι οπτικοί που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται μόλις σε 6 πανελλαδικώς, υποστηρίζει η Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος, κάνοντας λόγο ότι με το νέο τρόπο πληρωμής πολλά καταστήματα οπτικών θα οδηγηθούν σε οριστικό λουκέτο.

Κατά τα άλλα, η Υπουργική Απόφαση διατηρεί τον «κόφτη» του δικαιώματος παροχής γυαλιών, καθώς διατηρεί την τετραετία ως ελάχιστο διάστημα μεταξύ των συνταγογραφήσεων.