Απώλεια
ακόμα και δύο συντάξεων το χρόνο φέρνει η περικοπή της «προσωπικής
διαφοράς» που έχει ψηφίσει και ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση
Σε αυτό το πλαίσιο, πέραν του κάλπικου ισχυρισμού ότι μετά το τυπικό «τέλος των μνημονίων», τον Αύγουστο, η νέα περικοπή των συντάξεων μπορεί τάχα να «επανεξεταστεί», κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να υποβαθμίσουν το μέγεθος της νέας σφαγής, τόσο σχετικά με τον αριθμό των συνταξιούχων που θα θίξει, όσο και σχετικά με το μέγεθος των περικοπών.
Ετσι, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος, με χτεσινές δηλώσεις του υποστήριξε πως η μείωση «του 18% δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους, αφορά ένα 25% με 30%...», για να προσθέσει ότι «η μείωση 18% στις συντάξεις εμπεριέχει και τα επιδόματα, δεν υπάρχει πρόσθετη περικοπή επιδομάτων, οι μειώσεις στις συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν το 18%»! Τέλος, στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας κλίματος αναμονής στους συνταξιούχους, δήλωσε και αυτός πως «έχουμε μπροστά μας 7 μήνες για τις συντάξεις...».
Τα ίδια φούμαρα πριν από κάθε νέο πετσόκομμα...
Ομως, η πραγματικότητα βοά... Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον Ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) προβλεπόταν ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων που είχαν εκδοθεί μέχρι την ψήφιση του νόμου, κύριων και επικουρικών, σύμφωνα με τους νέους μειωμένους συντελεστές του νόμου, που αναπόφευκτα οδηγούσε σε νέες μικρότερες συντάξεις για τους «παλιούς» συνταξιούχους. Η διαφορά που θα προέκυπτε μεταξύ των «παλιών» συντάξεων (στο ύψος που καταβάλλονταν μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές από το 2010) και του νέου τρόπου υπολογισμού, ονομάστηκε «προσωπική διαφορά».
Τότε, Μάη του 2016, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου να περιορίσει τις αντιδράσεις των συνταξιούχων, υποστήριζε πως η «προσωπική διαφορά» θα υπολογιστεί μεν αλλά δεν θα περικοπεί. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση δικαιολογούσε προσχηματικά τον επανυπολογισμό όλων των παλιών συντάξεων και ως προς την καταγραφή της «προσωπικής διαφοράς» μιλούσε για κάτι δήθεν... «ανώδυνο», ενώ στην πράξη μέσω της «σαλαμοποίησης» των περικοπών επιχειρούσε να περάσει πιο εύκολα τα αντιλαϊκά μέτρα.
Εναν χρόνο μετά, ανατρέποντας τις προσχηματικές διαβεβαιώσεις που έδινε, η κυβέρνηση, στο κλείσιμο της 2ης «αξιολόγησης», άλλαξε το νόμο και ψήφισε την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» από την 1/1/2019 σε κύριες και σε επικουρικές συντάξεις.
Επιπλέον, με την ίδια διάταξη, καταργεί από την ίδια ημερομηνία και τα τυχόν επιδόματα (οικογενειακά ή τέκνων) που λαμβάνει κάποιος συνταξιούχος, ενώ ταυτόχρονα παγώνει όλες τις συντάξεις μέχρι το 2022!
Το νέο τσεκούρι στις συντάξεις δηλαδή αφορά ακόμα και συνταξιούχους για τους οποίους δεν προκύπτει «προσωπική διαφορά» μεταξύ του νέου τρόπου υπολογισμού και της σύνταξης που λαμβάνουν μέχρι τώρα, αλλά από το Γενάρη του 2019 θα πάψουν να λαμβάνουν επιδόματα που έπαιρναν...
Στα 7,8 δισ. ευρώ οι νέες περικοπές την τριετία 2019 - 2021!
Και βέβαια το ύψος της περικοπής μόνο μικρό δεν είναι: Το πλαφόν που ορίζει ότι οι μειώσεις θα φτάνουν έως και το 18% της σύνταξης κάθε μήνα, σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα χάσουν έως και πάνω από δύο συντάξεις το χρόνο.
Επιπλέον, η πρόβλεψη για παραπέρα μείωση του αφορολόγητου οδηγεί τους συνταξιούχους σε περικοπές που θα φτάσουν και στην απώλεια τριών ολόκληρων συντάξεων!
Την πιο έγκυρη απάντηση για το μέγεθος της νέας σφαγής στις συντάξεις από τον επόμενο Γενάρη δίνουν τα επίσημα στοιχεία, που διαψεύδουν πέρα για πέρα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Σύμφωνα λοιπόν με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (σελ. 748 - 750) που συνόδευε το νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται η «προσωπική διαφορά» μέχρι 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, προκύπτει πως οι συνολικές απώλειες θα είναι: 2,494 δισ. ευρώ το 2019, 2,583 δισ. το 2020 και 2,723 δισ. το 2021.
Συνολικά την τριετία 2019 - 2021 οι νέες περικοπές σε βάρος των συνταξιούχων ανέρχονται στα 7,8 δισ. ευρώ!
Εδώ βρίσκεται και ο πυρήνας της αντιασφαλιστικής επίθεσης: Οσα φούμαρα κι αν πουλάνε τα κυβερνητικά στελέχη περί «δυνατότητας επαναδιαπραγμάτευσης» μετά το «τέλος των μνημονίων», η μείωση της συνταξιοδοτικής «δαπάνης» αποτελεί κοινή πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, με ή χωρίς μνημόνια, όπως άλλωστε διατυπώνεται ξεκάθαρα και στις «κατευθυντήριες γραμμές» της ΕΕ που εγκρίθηκαν πρόσφατα με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωκοινοβούλιο.
Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου