«Το πρώτο μου μεροκάματο ήταν με ένσημο ανηλίκου το 1966. Τ’ ακούς Κατρούγκαλε!» φώναζε οργισμένος ο 66χρονος Παναγιώτης στην παράσταση διαμαρτυρίας των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΣΟ) ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ, ΠΟΣΕ – ΟΑΕΕ στο υπουργείο Εργασίας στις 6.9.2016.
Και μετά το πρώτο μεροκάματο «κόλλησε» άλλα 10.799 ένσημα στη διάρκεια 38 χρόνων εργασίας. Ένσημα στο μέταλλο, βαριά και ανθυγιεινά. Όταν συνταξιοδοτήθηκε πήρε 2400 ευρώ συνολικά, απ’ την κύρια και επικουρική σύνταξη. Η επικουρική σύνταξη ξεκίνησε με 713 ευρώ και -απ’ τις προηγούμενες περικοπές- κατέληκε στα 262 ευρώ. Και στις 2.9.2016 ήρθε η νέα –και μάλλον όχι η τελευταία- περικοπή με 137 ευρώ. Δηλαδή απ’ την επικουρική σύνταξη έμειναν 125 ευρώ. Συνολικά οι περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές του κυρ-Παναγιώτη έφτασαν στα 1100 ευρώ. Δηλαδή απ’ τα 2.400 ευρώ του ‘μειναν 1300 ευρώ. «Αυτά τα πλήρωσα εγώ με αίμα και χρόνια ζωής. Και τώρα μου τ’ αρπάζουν με το έτσι θέλω. Που το βρήκαν γραμμένο αυτό;» έλεγε ο κυρ-Παναγιώτης και φούντωνε φωνάζοντας –μαζί με τους άλλους συνταξιούχους- το σύνθημα: «Δόστε πίσω όλα τα κλεμένα, με του λαού το αίμα είναι πληρωμένα»!
Η αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συναντήθηκε με τον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο. Μετά τη συνάντηση, ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος των Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ είπε: «Δεν θελήσαμε εμείς να καθήσουμε στο τραπέζι. Όρθιοι τους είπαμε: Απαιτούμε να μας δόσετε πίσω όλες τις συντάξεις μας. Όλα εκείνα που μας κρατήσατε. Δεν χρωστάμε σε κανέναν. Τα έχουμε όλα πληρωμένα με το αίμα μας και ζητάμε να μας δόσετε τις συντάξεις μας. Δεν θα νομιμοποιήσουμε ποτέ στη συνείδησή μας καμμιά περικοπή, είτε είναι κύριες είτε είναι επικουρικές οι συντάξεις. Είναι στο σύνολό τους συντάξεις πληρωμένες, και δεν τις διαχωρίζουμε. Ούτε διαλέγουμε δημίους. Αν, δηλαδή, τα ‘κοψε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ κι όλοι εκείνοι που πίνουν νερό στο όνομα των μεγάλων αφεντικών».
-Και τι απάντησαν; ρώτησε ένας δημοσιογράφος.
Δήμος Κουμπούρης: «Η απάντηση ήταν: “Εφαρμόσαμε το νόμο”. Εμείς, όμως, δεν θα πεθάνουμε με το νόμο. Θέλουμε να ζήσουμε. Κάτω λοιπόν οι νόμοι. Εμείς θέλουμε νόμους που στηρίζονται στους αγώνες του λαού και θα προασπίζονται τα δικαιώματά μας. Δίνουμε αγώνα ιερό, όχι μόνο για μάς, αλλά και για τα παιδιά μας».
Τα τελευταία λόγια του Δήμου Κουμπούρη συνοδεύονταν από το σύνθημα:
«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη»!
Και μόλις έγινε μικρή παύση ακούστηκε ο κυρ-Παναγιώτης: «Με το νόμο αυτοί και μείς θα το κάνουμε ταμπούρι εδώ απ΄ έξω κάθε μέρα».
-Μπέρδεψε το ταμπούρι με τον …Κουμπούρη! αστειεύτηκε ένας συνταξιούχος.Ενώ άλλος συνταξιούχος σχολίασε: «Εξάλλου ένα ταμπούρι χρειάζεται έναν Κουμπούρη(!) και μάλιστα με …κουμπούρι!!»
Σύγκαιρα ο κυρ-Παναγιώτης –χωρίς ν’ ακούσει τα σχόλια- έδωσε και τις δικές του διευκρινίσεις: «Κουμπούρη εσύ, μπορεί να μη με ξέρεις, αλλά εγώ σε ξέρω από όταν ήσουνα εργάτης. Εδώ, λοιπόν, στο ταμπούρι».
Το χιούμορ, ακόμα και τα ευτράπελα, δεν έλειψαν κι απ’ τις πιό δύσκολες στιγμές των λαϊκών αγώνων. Όπως είναι ο αγώνας των σημερινών συνταξιούχων, τόσο για τις συντάξεις τους, όσο και για το καλό των μελλούμενων γενεών…
[--->]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου