Η
νέα μείωση που επίκειται με την αυριανή καταβολή των συντάξεων, είναι η
κορυφή του παγόβουνου των μέτρων που υλοποιούνται την περίοδο 2016 -
2019
Πρόκειται για τη δεύτερη φάση της νέας μείωσης των επικουρικών, η οποία θα ανεβάσει το συνολικό αριθμό των συνταξιούχων που θα δούνε το εισόδημά τους να μειώνεται, περίπου στις 250.000 (στο 10% του αριθμού των συνταξιούχων, όπως το είχε προσδιορίσει και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας).
Σημειώνεται ότι με την καταβολή της σύνταξης του Αυγούστου, σε περίπου 70.000 συνταξιούχους επιβλήθηκε ήδη η σχετική περικοπή που προβλέπει ο νόμος, με τη μεσοσταθμική μείωση να φτάνει στο 10%. Τον Οκτώβρη θα ακολουθήσει και η παρακράτηση της μείωσης αναδρομικά για τους μήνες Ιούνη και Ιούλη, η οποία θα γίνει τμηματικά με την καταβολή των συντάξεων το τρίμηνο Οκτώβρη - Δεκέμβρη.
Με τον τρόπο αυτό θα ολοκληρωθεί η νέα επίθεση στις επικουρικές συντάξεις που προδιέγραψε ο νόμος 4387, μέσα από τον επαναπροσδιορισμό των επικουρικών συντάξεων για όσους συνταξιούχους το συνολικό εισόδημα από συντάξεις κάθε μήνα υπερέβαινε το ποσό των 1.120 ευρώ καθαρά (1.300 ευρώ μεικτά).
Η απώλεια των συνταξιούχων και μόνο όσον αφορά στις επικουρικές εκτιμάται για φέτος (επτάμηνο Ιούνη - Δεκέμβρη) να ξεπερνά τα 170 εκατομμύρια ευρώ.
Ομως, η συνολική απώλεια στους ήδη συνταξιούχους, σύμφωνα και με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνόδευε το σχετικό νομοσχέδιο, την τετραετία 2016 - 2019 θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και μόνο από τη συγκεκριμένη περικοπή (μείωση επικουρικών που το συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου από συντάξεις ξεπερνά τα 1.300 ευρώ).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εκθεση, φέτος η περικοπή στις επικουρικές θα ανέλθει στα 174 εκατ. ευρώ, το 2017 στα 291 εκατ. ευρώ, το 2018 στα 284 εκατ. ευρώ και το 2019 στα 277 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή θα φτάσει τα 1.026 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, θα υποστούν μειώσεις και οι νέες επικουρικές συντάξεις που θα εκδίδονται μετά την ψήφιση του νόμου 4387, οι οποίες θα υπολογίζονται με τους νέους συντελεστές (0,45% για κάθε έτος ασφάλισης). Οι απώλειες στις νέες επικουρικές συντάξεις που θα εκδοθούν, υπολογίζονται για την ίδια τετραετία στα 123 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπονται και 36 επιπλέον εκατ. ως «κόφτης» στη δαπάνη των επικουρικών για το 2019.
Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς πριν ένα χρόνο, με την υπογραφή του 3ου μνημονίου, οι επικουρικές συντάξεις είχαν δεχτεί ακόμα ένα χτύπημα, καθώς για πρώτη φορά στους συνταξιούχους είχε επιβληθεί εισφορά για τον κλάδο Υγείας 6%. Η ετήσια απώλεια από την επιβολή του νέου αυτού χαρατσιού στους συνταξιούχους για τον κλάδο Υγείας πλησιάζει τα 150 εκατ. ευρώ και στην τετραετία 2016 - 2019 θα αγγίξει τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, οι απώλειες για τους συνταξιούχους στην επικούρηση το χρονικό αυτό διάστημα θα φτάσουν τα 1,785 δισ. ευρώ.
Δεν θα γλιτώσει κανείς
Ομως η επίθεση δεν περιορίζεται στους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους. Με πρόσχημα τη «διάσωση» των επικουρικών συντάξεων και του ΕΤΕΑ, η κυβέρνηση, παράλληλα με τις περικοπές, προχώρησε σε αύξηση των εισφορών των εργαζομένων και όλων των ασφαλισμένων (όπου προβλέπεται επικουρική ασφάλιση) υπέρ του ΕΤΕΑ από το 6% στο 7% (3,5% μισθωτοί και 3,5% επιχειρήσεις), που βέβαια αφαιρούνται από το μισθό μόνο των εργαζομένων.
Σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση των ασφαλισμένων υπέρ ΕΤΕΑ την τετραετία 2016 - 2019 θα ανέλθει στα 1,251 δισ. ευρώ. Ετσι η επιβάρυνση σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων για την επικούρηση θα ξεπεράσει στην τετραετία τα 3 δισ. ευρώ! Με αυτό τον τρόπο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «σώζει» τις επικουρικές και δεν μειώνει (!) τις συντάξεις, όπως προκλητικά ισχυρίζεται.
Αυτό είναι το τίμημα για συνταξιούχους και ασφαλισμένους της πολιτικής για τις επικουρικές που υπηρετεί η κυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων, σύμφωνα με την οποία το ΕΤΕΑ δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από καμία άλλη πηγή εκτός από τις εισφορές των ίδιων των ασφαλισμένων του και δεν μπορεί να παρουσιάζει κανένα έλλειμμα. Ετσι, ο μόνος δρόμος που έχει μείνει, είναι η διαρκής μείωση των επικουρικών συντάξεων. Μια μείωση που δεν θα περιοριστεί στα μέχρι τώρα θύματα, αλλά ανάλογα με την πορεία των οικονομικών του Ταμείου μπορεί να επεκταθεί σε όλους τους συνταξιούχους.
Η μέγγενη του επανυπολογισμού
Γι' αυτό, σύμφωνα με το νόμο 4387/2016 και τις σχετικές εγκυκλίους που ήδη εκδόθηκαν, ο επανυπολογισμός των ήδη αποδιδόμενων επικουρικών συντάξεων γίνεται με το νέο μειωμένο συντελεστή 0,45% ανά έτος ασφάλισης, χωρίς μάλιστα να υπάρχει η προστασία των κατώτερων ορίων. Ετσι, το «μαχαίρι» αφορά όλες τις επικουρικές συντάξεις, ανεξάρτητα από το ύψος τους.
Το ύψος της περικοπής εξαρτάται από το άθροισμα κύριων και επικουρικών, που σύμφωνα με το νόμο ορίζεται αθροιστικά στο ποσό των 1.300 ευρώ (καταβλητέο στα 1.120 ευρώ). Ομως, ο επανυπολογισμός γίνεται σε όλες τις επικουρικές συντάξεις ανεξάρτητα από το συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου. Γιατί, όμως, η κυβέρνηση προχωρά σε μια τέτοια διαδικασία;
Με το άρθρο 6 της σχετικής υπουργικής απόφασης για τον επανυπολογισμό των επικουρικών, ορίζεται πως «εφόσον το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων των ήδη καταβαλλόμενων πριν την εφαρμογή του Ν. 4387/2016 συντάξεων είναι μικρότερο ή ίσο των 1.300 ευρώ, η διαφορά μεταξύ της καταβαλλόμενης (...) επικουρικής σύνταξης και της επανυπολογισθείσας κατά τις ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης, διατηρείται ως προσωπική διαφορά ανά συνταξιούχο».
Ομως, όπως προστίθεται στην απόφαση, «η προσωπική αυτή διαφορά αποσβένεται σταδιακά σύμφωνα με την ετήσια αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων...». Προκύπτει, λοιπόν, πως στη μέγγενη του επανυπολογισμού μπαίνουν όλες οι επικουρικές συντάξεις, δηλαδή και αυτών των συνταξιούχων των οποίων το άθροισμα των συντάξεών τους (κύριων και επικουρικών) σήμερα δεν υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ (1.120 ευρώ καταβλητέο).
Ετσι, αν και οι συνταξιούχοι αυτοί δεν θα δουν άμεσα τις μειώσεις, σε βάθος χρόνου, με δεδομένο ότι το ΕΤΕΑ δεν θα έχει άλλη πηγή χρηματοδότησης εκτός από τις εισφορές και δεν μπορεί να παρουσιάζει ελλείμματα, θα επιβάλλεται και σε αυτούς η «ετήσια αναπροσαρμογή» των επικουρικών τους, εννοείται προς τα κάτω.
Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση δημιουργεί μία δεξαμενή επικουρικών, που, αν και προσωρινά θα συνεχίσει να καλύπτει ως «προσωπική διαφορά» το υπερβάλλον ποσό (σε σχέση με τον παλιό υπολογισμό), τίποτα στο μέλλον δεν εμποδίζει και αυτές οι «προσωπικές διαφορές» να καταργηθούν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η «προσωπική διαφορά» παγώνει και εμμέσως χάνει την αξία της, αφού θα αποσβένεται από τυχόν αυξήσεις που θα δοθούν στο μέλλον. Να πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχεδίασε και έθεσε σε λειτουργία την περικοπή και σε βάθος χρόνου την εκμηδένιση των επικουρικών συντάξεων.
[--->]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου